Opslagtanks Vopak bijna tot rand gevuld

De tanks van opslagbedrijf Vopak zitten met dank aan het ruime aanbod van goedkope olie bijna vol. Toch was het Rotterdamse bedrijf vrijdag met afstand de sterkste daler onder de hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs.

Beeld anp

De bezettingsgraad bij Vopak is gestegen tot 94 procent, zo werd vrijdag bekend gemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Eerder was die bezettingsgraad, vaak gebruikt al maatstaf voor hoe het gaat met het bedrijf, nog 91 procent.

Vopak profiteert van de lage olieprijs. De productie gaat onverminderd door, waardoor er veel aanbod is van olie, en dus een grote vraag naar opslagcapaciteit. Het bedrijf sprak vrijdag van gunstige marktomstandigheden, die een gezonde basis vormen voor de prestaties in heel 2016. Vopak had eerder al de verwachting uitgesproken dat de bezettingsgraad dit jaar boven de 90 procent zou uitkomen.

Koninklijke Vopak ontstond in 1999 door het samengaan van Koninklijke Van Ommeren en Koninklijke Pakhoed. Vopak is wereldwijd actief in de opslag en overslag van olie, chemische producten en vloeibaar gas. Omdat de historie van een van de voorlopers (Blauwhoed) terug gaat tot 1616, viert Vopak dit jaar het vierhonderdjarig bestaan.

De omzet kwam in de eerste zes maanden van dit jubileumjaar uit op 679,9 miljoen euro, een daling van 3 procent. Die daling was deels te wijten aan het afstoten van bezittingen, en aan negatieve wisselkoerseffecten. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen en exclusief bijzondere posten steeg met 3 procent, tot 420,9 miljoen euro.

De wereldwijde opslagcapaciteit van Vopak staat nu op 33,6 miljoen kubieke meter. In vergelijking met eind 2015 is die capaciteit met 700 duizend kubieke meter gedaald. Dit kwam doordat de Britse activiteiten en het belang in Japanse terminals werden afgestoten. Begin deze zomer kondigde Vopak aan een grote eigen terminal te gaan bouwen in Panama. In de periode tot 2019 wil Vopak 4,5 miljoen kubieke meter aan extra capaciteit toevoegen.

In een toelichting gaf Vopak-baas Eelco Hoekstra aan dat er gekeken wordt naar Iran, waar het bedrijf vroeger - voor de inmiddels opgeheven sancties - ook actief was. De potentie van de Iraanse markt is volgens Hoekstra groot. Desondanks deden beleggers het aandeel Vopak vrijdag ind e uitverkoop. Ondanks de gestegen bezettingsgraad vonden analisten de cijfers tegenvallen. Dat er geen concrete winstverwachting werd gegeven voor de rest van het jaar, deed het vertrouwen ook geen goed. Vopak eindigde 7,1 procent in de min.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden