Oproep aan Akzo: zwicht niet voor de hedgefunds

Bij de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel, waar gesproken wordt over een eventuele overname door PPG, lieten kritische aandeelhouders van zich horen. De voorzitter van de OR riep de Akzo-top op 'niet te zwichten voor de hedgefunds'. Volgens hem moet Akzo 'de rug recht houden'. Na zijn woorden - strekking: weg met PPG - klonk langdurig applaus vanuit de zaal.

redactie
President-commissaris Anthony Burgmans en directeur Ton Buchner van AkzoNobel zoeken hun stoel bij het begin van de aandeelhoudersvergadering. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
President-commissaris Anthony Burgmans en directeur Ton Buchner van AkzoNobel zoeken hun stoel bij het begin van de aandeelhoudersvergadering.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Een andere, grote Britse aandeelhouder zei dat hij zich behandeld voelde als 'een klein kind' omdat er niet over de positie van president-commissaris Anthony Burgmans mag worden gepraat. SP-Kamerlid Maarten Hijnk, in het bezit van een Akzo-aandeel, nam het op voor de werknemers van het bedrijf. Weer een ander, een oud-werknemer, verklaarde: 'We willen hier geen Amerikanen die alleen maar aan geld, geld, geld denken.'

AkzoNobel wil het nieuwe bod van het Amerikaanse PPG eerst 'uitgebreid analyseren' om te zien welke gevolgen een fusie zou hebben voor alle stakeholders, aldus president-commissaris Anthony Burgmans. Akzo kwam vorige week zelf met nieuwe kwartaalcijfers en nieuwe plannen. Toen was het bod van PPG, volgens een belangrijk deel van de beleggers een 'offer you can't refuse', nog niet binnen.

Vechten voor hun leven

Aandeelhoudersvergaderingen van grote bedrijven zijn doorgaans tamelijk gezapige bijeenkomsten van vooral oudere heren over financiële details als de verwachte ebitda (operationele kasstroom) in 2018. Zo niet vanmiddag in de Amsterdamse RAI, waar AkzoNobel opnieuw moest vechten voor zijn leven als zelfstandig Nederlands concern. PPG bracht maandag een derde bod uit van bijna 97 euro per aandeel, oftewel zo'n 27 miljard euro. Dat is bijna 24 procent boven de slotkoers die AkzoNobel vrijdag noteerde.

Akzo: Brussel kan overname (deels) verbieden

PPG bood eerst 83 euro en vervolgens 90 euro per aandeel. 'Volstrekt onder de maat', noemde Akzo dat bod, en niet alleen financieel. Volgens het Nederlandse bedrijf staan ook zaken als het duurzaamheidsbeleid, de onderzoeksafdeling en de baanzekerheid voor de werknemers op het spel. Bovendien is de kans volgens Akzo groot dat Brussel de overname deels of geheel verbiedt.

Bestuursvoorzitter Ton Buchner van Akzo Nobel bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers vorige week. Beeld ANP
Bestuursvoorzitter Ton Buchner van Akzo Nobel bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers vorige week.Beeld ANP

Onzekerheid voor werknemers? Integendeel, zeggen Amerikanen

PPG zegt al deze bezwaren met zijn nieuwe bod ook weg te nemen. Brussel? PPG belooft Akzo nu een flinke premie te betalen als de overname niet doorgaat. Onzekerheid voor de werknemers? Integendeel, zeggen de Amerikanen. PPG zegt de chemietak van Akzo niet te willen verkopen. Dit in tegenstelling tot Akzo zelf, dat vorige week een eigen plan aankondigde om deze divisie af te splitsen. De Amerikanen maakten maandag nogmaals duidelijk heel ver te gaan om Akzo in handen te krijgen. PPG is de op een na grootste verven- en lakkenfabrikant ter wereld, Akzo is nummer drie. Door te fuseren zouden de twee concerns in één klap wereldmarktleider zijn, met alle (kosten)voordelen van dien.

Beleggers reageerden lauw op het zelfstandige scenario van Akzo; de koers bleef hangen rond 78 euro. PPG spreekt over zijn 96 euro als een 'superieur bod' en biedt Akzo 'een laatste kans'. 'Dan kun je tegenover je aandeelhouders toch niet meer volhouden dat je niet eens met PPG wilt praten? Dat kun je niet maken', zegt Paul Koster, directeur van de beleggersvereniging VEB.

Laatste redmiddel: beschermingswal

Als Akzo blijft weigeren te praten, daarin gesteund door de politiek en vakbonden, en PPG zet door, dan kan het Nederlandse bedrijf als laatste redmiddel een beschermingswal optrekken. Via een bevriende stichting - onder leiding van Burgmans - kan het overnameproces in elk geval een half jaar worden vertraagd. PPG dreigt zich in dat geval mogelijk te zullen terugtrekken, wat tot nog meer woede zal leiden bij aandeelhouders. 'Maar ik kan me niet voorstellen dat het zover komt', zegt Koster van de VEB. 'Voor het inzetten van die beschermingswal heb je heel goede inhoudelijke argumenten nodig. En die heeft Akzo niet.'

Nu is er nog geen sprake van, maar een volgend bod zal dat volgens PPG-topman Michael McGarry wel zijn. Hoe gaat dat in zijn werk, een 'vijandige overname'?

Lees ook

Het is nu openlijk oorlog tussen AkzoNobel en het Amerikaanse PPG. De Amerikaanse belegger Elliott, die wordt geleid door Paul Singer, eist het hoofd van AkzoNobel-topman Antony Burgmans. Waar gaat dit eindigen?

AkzoNobel-topman Ton Büchner staat voor misschien wel de belangrijkste opgave uit zijn loopbaan. Hij moet zijn aandeelhouders ervan overtuigen dat zij het vijandige overnamebod van het Amerikaanse PPG moeten afwijzen. De Volkskrant interviewde hem hierover.

In de overnamestrijd bij AkzoNobel presenteert de top een nieuw perspectief voor de chemiereus. Of dit de Amerikanen op afstand houdt, is de vraag. Een analyse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden