Oprichter Ronald Prins vertrekt na 18 jaar bij beveiligingsbedrijf Fox-IT (van onder meer onze staatsgeheimen)

Ronald Prins, directeur van Fox-IT, verlaat na achttien jaar het digitale beveiligingsbedrijf dat hij mede oprichtte. Dat heeft hij het personeel van Fox-IT vandaag laten weten. Prins (48) is het gezicht van het IT-bedrijf dat in 2015 voor 133 miljoen euro werd verkocht aan het Britse NCC Group. Hij wordt onder andere adviseur bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en stapt in een investeringsfonds met oud-KPN-topman Ad Scheepbouwer.

null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

Prins begon Fox-IT in 1999 samen met zijn oud-collega bij het NFI Menno van der Marel. Het bedrijf groeide snel, vooral door de voortstuwende digitalisering. Fox-IT houdt de IT-systemen van klanten in de gaten, beveiligt onder meer de staatsgeheimen van de AIVD en MIVD en de notulen van de ministerraad en is gespecialiseerd in digitaal rechercheonderzoek. Het heeft klanten in 40 landen, waaronder veel banken en bedrijven in vitale sectoren zoals de energiesector en telecom. Zeven van de tien grootste Amerikaanse banken zitten bij Fox-IT.

'Met applaus weg'

In 2012 nam topbestuurder Ad Scheepbouwer een aandeel in Fox-IT, met als doel het bedrijf verder te professionaliseren en gereed te maken voor een overname. Na de verkoop in 2015 vertrokken Van der Marel en Scheepbouwer. Prins bleef als langste. Hij wilde de identiteit van Fox-IT in het grotere concern bewaken. Volgens Scheepbouwer is hij daar goed in geslaagd: 'Hij kan nu met applaus weg.' Prins: 'Ik vond twee jaar mooi voor de overdracht en heb nog veel kunnen genieten bij Fox.'

Medewerkers van Fox-IT in het security operations center (SOC). Beeld anp
Medewerkers van Fox-IT in het security operations center (SOC).Beeld anp

Het geld van de verkoop gaat Prins onder andere in 'veelbelovende' en riskante technologieën stoppen. Het fonds waar ook Ad Scheepbouwer deel van uitmaakt, investeert in zogeheten Disruptive Technology, zoals de Aeonose van een bedrijf uit Zutphen. Dat is een apparaat dat door middel van ademanalyse in een paar minuten verschillende ziektes, waaronder kanker, zou kunnen detecteren. Prins investeert daarnaast in digitale munten. Vóór de bitcoin-hype van de laatste jaren kocht hij al bitcoins, zoals hij nu ook in de minder bekende munten ethereum, iota en monero investeert.

Bij HCSS, een politiek-onafhankelijk kennisinstituut opgericht door Rob de Wijk, wordt hij senior cybersecurity adviseur.

Dat zei Ronald Prins vorig jaar in een interview in de Volkskrant naar aanleiding van een intern rapport van de AIVD over 'uitdagingen' die het internet met zich meebracht en hoe die 'aangepakt' moesten worden (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden