Oprah krijgt de schuld van dalende vleesprijs

Oprah Winfrey die om een woordje verlegen zit? Het leek er verdacht veel op toen de populaire talkshow-presentatrice woensdagmorgen uit haar privéjet stapte en Texaanse bodem betrad....

TIM OVERDIEK

Dat proces ging dinsdag van start en wordt gevolgd door meer Amerikanen dan haar vijftien miljoen trouwe kijkers alleen. De media zijn uitgerukt naar het Texaanse stadje, waar Oprah Winfrey tijdelijk haar dagelijkse show zal opnemen. In de tussentijd pendelt ze op en neer naar de rechtbank, om zich tegen smaad te verdedigen.

In april 1996 maakte Winfrey in haar show Oprah een suggestieve opmerking over het mogelijk verband tussen gekke koeien-ziekte en Amerikaanse hamburgers. Zij had een vegetarische activist op bezoek die de voedingsmethodiek van koeien hekelde en niet uitsloot dat gekke koeien-ziekte ook in de Verenigde Staten de kop zou opsteken.

Daarop draaide Oprah Winfrey zich om naar het publiek in de studio. 'Maakt dit jullie niet wat ongerust', vroeg ze, waarop het klapvee braaf ja-knikte. 'Wel, nu ik dit heb gehoord, neem ik me voor om niet langer hamburgers te eten.'

Daags erop kelderde de vleesprijs, en volgens handelaren in Amarillo heeft de kwebbelende Oprah dit op haar geweten. De Texanen zouden een verlies hebben geleden van 24 miljoen gulden. Zij willen dit verhalen nu op de tv-ster. Die peinst niet over het betalen van een schadevergoeding, omdat het verwijt volgens haar kant noch wal raakt.

Haar advocaten zullen zich beroepen op het Eerste Amendement in de Amerikaanse grondwet, dat het recht op vrije meningsuiting beschermt. De aanklagers verwerpen dat. Zij menen dat Oprahs woorden zijn te vergeleken met de situatie waarbij iemand in een vol theater 'brand' schreeuwt. Dat is volgens de wet strafbaar.

Los van het welles-nietes spelletje is het intrigerend om te zien welke impact Oprah heeft op het dagelijks leven in de Verenigde Staten. Ook in positieve zin. Maandelijks kiest Winfrey bijvoorbeeld een favoriet boek, en een week nadien zijn van het betreffende werk minimaal een miljoen exemplaren verkocht.

Het tijdschrift Life plaatste Oprah Winfrey in september op het omslag en noemde haar een van de machtigste vrouwen in de Verenigde Staten. Wanneer Oprah spreekt, luistert het land. Haar verbale gaven zijn veel waard voor televisiezender ABC. Winfreys vermogen wordt geschat op ruim 800 miljoen gulden.

Zij onderscheidt zich in kwalitatieve zin van de overige talkshow-hosts. Winfrey bezondigt zich niet aan vergezochte onderwerpen als meisjes wier vriendje met hun moeder naar bed ging. Winfrey schuwt maatschappelijke problemen allerminst, maar vermijdt bewust de sensationele uitwassen.

Door de jaren heen is Winfrey uitgegroeid tot een onbetwiste autoriteit waar het haar geloofwaardigheid als televisie-persoonlijkheid betreft. Of ze haar gezag al dan niet heeft misbruikt, wordt nu in de rechtbank van Amarillo uitgevochten. Het juridisch steekspel is trouwens uitstekend voor de kijkcijfers.

Het groepje veehandelaren begon met een 1-0 voorsprong. Pogingen van Winfrey mislukten om het proces naar Dallas te verplaatsen. In Amarillo is veehandel de voornaamste bron van inkomsten, en de grootste onderneming is een slachthuis. Een bevooroordeelde jury behoort derhalve tot de mogelijkheden.

Maar Winfrey blijkt ook in Amarillo haar fans te hebben. Zodra ze aankondigde haar show vanuit Chicago naar het hol van de leeuw te verhuizen, stonden inwoners van het Texaanse stadje in dikke rijen voor het plaatselijke theater om een toegangskaartje te bemachtigen.Tim Overdiek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden