Oppositie Japan is kritisch na interventie

De effectenbeurzen in het Verre Oosten hebben donderdag uitgelaten gereageerd op een Amerikaans-Japanse steunoperatie voor de yen op de voorgaande dag....

ANP; REUTERS; KRF

ANP/Reuters/KRF

TOKIO

De Japanse oppositieleider Naoto Kan greep de gelegenheid aan om flinke kritiek te uiten op de Japanse premier Ryutaro Hashimoto. Hij denkt dat de premier zijn beloftes niet zal nakomen om werk te maken van de door het westen geëiste economische hervormingen.

Kan, voorman van de Democratische Partij, verweet de premier donderdag laksheid. Hij wees er op dat Hashimoto minister van Financiën was toen de economische neergang in 1990 begon. Toen hij vervolgens in 1996 premier werd, was hij haarfijn op de hoogte van de problemen in de banksector.

Volgens de politicus liggen de problemen bij de Liberaal-Democratische Partij (LDP), sinds jaar en dag de regerende partij in Japan. 'De LDP heeft geen idee wat er gedaan moet worden, en laat het opstellen van wetten over aan ambtenaren.' Volgens hem ontbreekt het de LDP aan een visie waar het met Japan heen moet.

Kan weet waarover hij spreekt, want zijn Democratische partij is een afsplitsing van de LDP - tot twee jaar geleden was Kan zelfs minister van Gezondheid voor de LDP. De oppositieleider beschreef donderdag hoe oppervlakkig de kabinetsvergaderingen verliepen. 'We vergaderden een kwartiertje over wetsvoorstellen die ambtenaren hadden voorgekookt; iedereen zei 'oké' en dat was alles.' Volgens Kan maakt het ook nu niet uit wie premier is.

Kan was donderdag op campagne. Op 12 juli gaan de Japanners naar de stembus om een nieuw Hogerhuis te kiezen. Kenners schatten de kansen van zijn partij, die moet opboksen tegen de geöliede machine van de LDP, niet hoog in ondanks Kans grote populariteit.

Zaterdag zal Japan bij het overleg met vertegenwoordigers van de zeven grootste geïndustrialiseerde landen duidelijk moeten maken hoe het zijn economie op orde denkt te brengen. De Amerikanen hebben daarover ongetwijfeld eisen gesteld in ruil voor hun steun aan de yen. De Japanse premier Hashimoto beloofde donderdag 'krachtige' maatregelen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden