Opnieuw vastgoedverlies Rabobank

Het marktaandeel van de Rabobank op de Nederlandse hypotheekmarkt loopt snel terug: van 32 procent in 2007 tot 21,5 procent vorig jaar. Maar de bank zit daarmee niet in haar maag zolang ze marktleider blijft.

Peter de Waard
null Beeld ANP
Beeld ANP

'Eigenlijk was 32 procent toen veel te hoog. Daar waren we zelf niet gelukkig mee. De laatste jaren is het gedaald. Met name verzekeraars zijn op deze markt actiever geworden. Wij bieden scherpe tarieven, maar beginnen geen prijzenslag', verklaarde financieel bestuurder Bert Bruggink donderdag de daling bij de presentatie van het jaarverslag.

Hij zei dat de Rabobank wel weer terug wil naar een marktaandeel van rond de 25 procent. Maar dat zal niet alleen op de eigen balans hoeven te staan. De Rabo wil in de toekomst hypotheekportefeuilles meteen doorplaatsen bij institutionele beleggers als pensioenfondsen, zodat de eigen balans er niet meer mee wordt belast. In die hoedanigheid zal de bank vooral bemiddelaar worden.

De hypotheekportefeuille van nog ruim 200 miljard euro blijft niettemin, in de woorden van Bruggink, de 'parel in de kroon' van de Rabobank, die voor de rest nog een fiks aantal doornen in het hoofd voelt steken. Maar ze doen iets minder pijn dan een jaar geleden. 'We hebben het omkeerpunt bereikt. Maar we staan nog helemaal in het begin', zei Wiebe Draijer, sinds 1 oktober de bestuursvoorzitter van de bank.

De Rabobank boekte in 2014 een winst van 1,8 miljard euro. Dat is minder dan in 2013, maar toen werd de winst geflatteerd door de opbrengst van de verkoop van Robeco. Daarnaast moest de Rabo vorig jaar 320 miljoen euro ophoesten voor de redding van SNS Reaal.

Draijer noemde het resultaat 'niet onbevredigend', maar voor de toekomst 'onvoldoende'. Met een liquiditeitsbuffer van 80 miljard euro behoort de Rabo 'tot de meest stabiele en solide banken in de wereld'. Toch kan en moet het beter, want de Rabo is overtuigd dat de kapitaaleisen voor banken nog verder worden opgeschroefd. Draijer maakte meteen een einde aan de illusie dat de Rabobank weer een triple A-bank zou kunnen worden. 'Dat is onrealistisch geworden voor een financiële instelling.'

Lokale aanwezigheid

Het grote voordeel van hypotheekverlening is dat wanbetaling daar vrijwel niet voorkomt. Nu de huizenmarkt weer enigszins is aangetrokken, neemt dat nog verder af. Heel anders ligt dat bij mkb-bedrijven - de voorzieningen voor stroppen zijn groot. 'Dat geldt bijvoorbeeld voor ondernemers in de glastuinbouw, de binnenvaart en de detailhandel. Daar hebben klanten het moeilijk', aldus Draijer. Vorig jaar moest de Rabobank opnieuw 2,6 miljard euro reserveren voor stroppen. Dat is in procenten van de kredietverlening twee keer zo hoog als het gemiddelde over de laatste tien jaar.

Ook de Rabo Vastgoedgroep heeft het moeilijk, hoewel het in de kantorenmarkt in tegenstelling tot de winkelmarkt weer iets beter gaat. Van de 28 miljard euro die de Rabo aan commercieel vastgoed heeft, kon vorig jaar 3 miljard worden afgestoten. Met name de verliezen bij dochter FGH bleven hoog, waardoor uiteindelijk op commercieel vastgoed een verlies werd geleden van 263 miljoen euro. De rentemarge - het verschil in het percentage waarvoor de Rabobank gelden aantrekt en weer uitzet - steeg iets, naar 1,35 procentpunt. Dat is lager dan bij andere banken, die rond de 1,5 procentpunt zitten. Uit die marge moet de Rabo het leeuwendeel van de kosten betalen en nog winst zien te maken.

Draijer wil, ondanks de sluiting van bankfilialen, de lokale aanwezigheid versterken. Dat moet verder gaan dan het ophangen van posters in abri's. Draijer zei dat 'er al mobiele bankkantoren klaarstaan'.

De Rabo wil zich de komende jaren vastleggen op twee doelen. Nationaal moet het een leidinggevende bank blijven. Internationaal moet het een sterke positie claimen op het gebied van de landbouw en voedselindustrie. Na het Libor-schandaal, dat Draijers voorganger Piet Moerland de kop kostte, heeft de bank keihard ingegrepen bij de afdeling global finance, het wereldwijd handelen in valuta's en effecten.

'Een derde van de werknemers heeft daar ons bedrijf mogen verlaten', zei Bruggink enigszins eufemistisch. De Rabo is vorig jaar verzeild geraakt in een witwasaffaire in de VS, maar de bank vindt het niet nodig om daar voorzieningen voor te nemen.

null Beeld ANP / Koen van Weel
Beeld ANP / Koen van Weel

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden