Opnieuw uitstel bij KBB-overname

De overname van KBB door Vendex stuit opnieuw op tegenslag. Niet Eurocommissaris Van Miert (mededinging), maar de nieuwe Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) neemt de voorgenomen transactie onder de loep....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De op 9 februari aangekondigde overname zou volgens de regels door de Europese Commissie in Brussel worden beoordeeld. Dat kwam doordat Vendex' Europees actieve uitzendketen Vedior formeel nog niet van het concern is afgesplitst.

Lidstaten kunnen echter het verzoek doen de concentratie zelf te beoordelen. Namens de NMa heeft minister Wijers (economische zaken) dat onlangs gevraagd aan Van Miert, omdat de overname vooral gevolgen heeft voor de Nederlandse markt. Een woordvoerder van Van Miert liet gisteren weten dat de Eurocommissaris dat met Wijers eens is.

Dat betekent tot ergernis van Vendex en KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis) opnieuw uitstel van toestemming voor de overname. Van Miert zou 12 mei een eerste oordeel geven over de plannen. De NMa belooft haast te maken, maar heeft in elk geval vier weken nodig nadat de stukken van Vendex en KBB binnen zijn. Dat is nog niet gebeurd, zodat de bedrijven in elk geval nog tot eind mei moeten wachten.

De warenhuizen hebben deze vertraging volgens de NMa aan zichzelf te wijten. De Europese Commissie vond de door de bedrijven opgestuurde informatie over de overname tot twee keer toe onvoldoende. Van Miert kon de plannen daarom pas op 6 april officieel melden aan de lidstaten. Toen pas kon Wijers zijn verzoek indienen voor een nationale toets.

De kans op mededingingsbezwaren tegen de overname neemt toe nu de NMa de zaak onderzoekt. Volgens een NMa-woordvoerder wordt ook bekeken of er regionaal of lokaal ongewenste machtsconcentraties ontstaan. Brussel toetst dat niet.

De NMa zegt ook de machtspositie van de nieuwe combinatie op de toplocaties in de binnensteden en de winkelcentra te zullen onderzoeken. Een belangrijke vraag is verder of de NMa de warenhuizen als aparte markt ziet of als onderdeel van de totale detailhandel. Vendex heeft al gezegd dat het feest niet doorgaat als één van de warenhuizen afgestoten moet worden.

Fuserende bedrijven ontlopen de NMa liever uit vrees als proefkonijn te dienen van de nieuwe mededingingsautoriteit die zijn naam nog moet vestigen. Bovendien wordt gevreesd dat de NMa als Nederlandse instelling kritischer is dan Van Miert met zijn 'Europese blik.' Vendex en KBB wilden gisteren niet reageren omdat ze nog geen officieel bericht hebben uit Brussel dat de toetsing door de NMa wordt gedaan.

Vendex heeft ook nog te kampen met verzet van de Vereniging van Effectenbezitters tegen het overnamebod. Vendex biedt 1,7 miljard gulden (145 gulden per aandeel) voor KBB. Dat vindt de VEB te weinig. De beleggersclub zegt al ruim meer dan eenderde van de aandeelhouders achter zich te hebben in de strijd voor een hoger bod. Vendex-topman J. Hessels heeft steeds gesteld dat er 'geen cent bijkomt' op het bod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden