Opnieuw ontslagen bij Corus

...Corus schrapt in Groot-Brittannië opnieuw arbeidsplaatsen. Deze keer gaat het om 1150 banen...

De ingrepen lijken ingegeven door de aanstaande topman Philippe Varin die op 1 mei aantreedt. De scheidende topman Brian Moffat verklaarde dat Corus de productie gaat concentreren op drie plaatsen. Dat zijn Port Talbot in Zuid-Wales, Scunthorpe in Lincolnshire en Rotherham in Yorkshire.

De staalproductie op de locatie Teesside moet op den duur zelfstandig worden. Corus trekt er nog niet zijn handen vanaf maar wil het bedrijf levensvatbaar maken. Moffat ziet daar goede mogelijkheden voor. Samenwerking met andere ondernemingen sluit hij niet uit. Ook de walserij in Stocksbridge in Yorkshire gaat op termijn dicht, evenals Tipton en de draadwalserij in Roundwood.

De directie gaat ervan uit dat deze reorganisatie rond de 250 miljoen pond (ongeveer 360 miljoen euro) gaat kosten. Overigens is bij Corus alle onrust nog niet achter de rug. Moffat zekondigde namelijk tegelijk aan 'te blijven onderzoeken hoe het aantal vestigingen in het Verenigd Koninkrijk kan worden teruggebracht'.

Moffat verklaarde verder dat het overleg met de banken over een nieuw krediet voor drie jaar vooruitgang boekt. Hij ontkende geruchten als zou het Brits-Nederlandse concern in onderhandeling zijn over verkoop van het gehele bedrijf. Volgens Moffat is Corus is wel in onderhandeling over verkoop van de belangen in de Verenigde Staten en van onderdelen die niet direct met de productie van staal te maken hebben.

Volgens de voorzitter van de raad van commissarissen is de verbetering van het bedrijfsresultaat dat in de laatste maanden van vorig jaar merkbaar werd, in het eerste kwartaal van dit jaar doorgegaan. Moffat blijft er echter bij dat de vooruitzichten onzeker blijven gezien de zwakke gang van zaken in de economie.

In 2001 begon een ingrijpende reorganisatie die uiterlijk per 2004 moet hebben geresulteerd in het schrappen van 6000 banen, de sluiting van drie staalfabrieken en het terugbrengen van de productie met 3 miljoen ton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden