Opnieuw megafusie in Amerikaanse computerindustrie

In de Amerikaanse computerindustrie nadert opnieuw een grote fusie. Het duurste softwarebedrijf ter wereld na Microsoft, Computer Associates, bracht woensdag een overnamebod uit van 9 miljard dollar (18,5 miljard gulden) op Computer Sciences Corporation (CSC)....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Als het bod slaagt, ontstaat een concern met een jaaromzet van bijna 11 miljard dollar (22,5 miljard gulden) en 55 duizend werknemers. Computer Associates biedt per aandeel CSC 108 dollar in contanten. Dat is 22 procent meer dan de laatste beurskoers van ruim 92 dollar.

Het aandeel CSC ging op Wall Street woensdagavond nog eens 11 dollar omhoog tot 103 dollar. De koers van Computer Associates daalde echter met bijna 8 dollar tot 50 3/8 dollar.

De twee bedrijven vullen elkaar aan. Computer Associates houdt zich bezig met de ontwikkeling en verkoop van software voor bedrijven. CSC daarentegen is een echte automatiseerder. Het levert verschillende computerdiensten zoals outsourcing van bedrijfsadministratie en systeemintegratie. Dat is arbeidsintensief werk en dat blijkt ook uit het personeelsbestand. CSC heeft 40 duizend medewerkers en Computer Association telt 11 duizend werknemers, terwijl de omzet van het laatste bedrijf slechts iets lager is.

CSC timmert sinds enkele jaren in Nederland aan de weg. Het bedrijf groeide hier razendsnel, onder andere door overnames. Er zijn vestigingen in Amsterdam, Leiden, Dordrecht, Kerkrade en Apeldoorn met in totaal vierhonderd werknemers. De belangrijkste klanten zijn de chemische industrie, banken, verzekeraars en de overheid. Vorig jaar dook CSC op als mogelijke koper van staatsautomatiseerder Roccade, maar drong niet door tot de laatste verkoopronde.

Hoewel Computer Associates met een overnamebod komt, is het dus de kleinste van de twee. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 4,5 miljard dollar. CSC behaalde vorig jaar een omzet van 5,3 miljard dollar.

Het bod volgt op stukgelopen besprekingen tussen de twee bedrijven die half december werden begonnen. In een open brief aan de directeur van CSC schrijft de tweede man van CA, Sanjay Kumar, dat hij betreurt dat de besprekingen zijn vastgelopen en dat hij gelooft dat een 'fusie' van de twee bedrijven toch moet worden doorgezet. 'Zoals we eerder overeenkwamen zal de combinatie van CA en CSC een eersteklas IT-bedrijf opleveren met ongeëvenaarde mogelijkheden.'

Het bod van 108 dollar per aandeel ligt 35 procent boven de waarde van CSC-aandelen op de Amerikaanse effectenbeurs ten tijde van de eerste besprekingen. In de tussenliggende twee maanden werd dat verschil kleiner tot circa 17 procent.

Als de raad van bestuur van CSC opnieuw het bod van CA weigert, zal het softwarebedrijf mogelijk direct contact zoeken met de aandeelhouders van CSC, aldus Kumar voor de Amerikaanse televisie. Dan wordt de overnamepoging vijandig.

Het bod van Computer Associates komt ruim twee weken nadat computerfabrikant Compaq aankondigde branchegenoot Digital Equipment te kopen voor 9,6 miljard dollar (ruim 19 miljard gulden). Dat is de grootste overneming in de geschiedenis van de computerindustrie.

Compaq-topman Eckhard Pfeiffer kondigde toen al aan dat waarschijnlijk meer overnames en fusies zouden volgen. Door de machtsconcentratie kunnen andere IT-bedrijven niet achter blijven, dacht hij. De overname van CSC door CA is overigens wel in een ander marktsegment dan die van Compaq en Digital. Compaq is vooral een hardware-bedrijf dat computers fabriceert, terwijl CA een typisch software- en dienstenbedrijf is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden