Opnieuw ligt bonus top Ahold Delhaize onder vuur

De fusie tussen de supermarktconcerns Ahold en Delhaize moet een beloningsfeest worden voor de top, maar aandeelhouders werken niet erg mee. Na eerdere kritiek op een 'synergiebonus' voor de bestuurders van het nieuwe Nederlands/Belgische bedrijf, ligt er nu een negatief stemadvies voor het beloningspakket voor de (Nederlandse) baas van Delhaize.

Juni 2015: Dick Boer(CEO Ahold) en zijn Belgische collega Frans Muller (CEO Delhaize) poseren bij het hoofdkantoor van Ahold waar een personeelsbijeenkomst is naar aanleiding van de fusie tussen beide bedrijven. Beeld anp
Juni 2015: Dick Boer(CEO Ahold) en zijn Belgische collega Frans Muller (CEO Delhaize) poseren bij het hoofdkantoor van Ahold waar een personeelsbijeenkomst is naar aanleiding van de fusie tussen beide bedrijven.Beeld anp

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. De krant 'heeft vernomen' dat het stemadviesbureau ISS grote beleggers aanraadt op de aandeelhoudersvergadering over krap twee weken tegen de zogeheten 'retentiebonus' voor Delhaize-baas Frans Muller te stemmen. De Nederlandse baas van de Belgische supermarktketen moet de fusie in goede banen gaan leiden en krijgt een eenmalig extraatje van anderhalf keer zijn jaarsalaris, om ervoor te zorgen dat hij niet vertrekt. Maar volgens ISS verdient Muller zo al genoeg en is een aanblijfbonus (een pakket prestatieaandelen van 1,5 miljoen euro) niet nodig.

Volgens De Tijd heeft ISS grote invloed bij de institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars) in Delhaize en is het dus nog maar de vraag of de bonus het haalt. Daarvoor is 50 procent van de stemmen plus een aandeel nodig. Een ander stemadviesbureau vindt het extraatje overigens wel redelijk.

Synergiebonus

Het wegstemmen van de aanblijfbonus zou zuur zijn voor Muller. Bij het voldoen aan de doelstellingen voor de lange termijn voor marktwaarde en winstgevendheid (die volgens critici niet zo heel moeilijk te halen zijn) kan zijn bonus namelijk oplopen tot maximaal bijna 2,5 keer zijn jaarsalaris. Daarnaast komt de top van het fusiebedrijf Ahold Delhaize volgens de voorstellen ook nog in aanmerking voor een 'synergiebonus'. Als de fusie een succes wordt, kunnen de zes bestuurders afhankelijk van de behaalde synergievoordelen tot een jaarsalaris extra tegemoet zien. Voor Muller is dat anderhalf jaarsalaris.

Ook over die synergiebonus zijn de aandeelhouders kritisch. Het tot een succes maken van een fusie behoort volgens hen tot het gewone werk van bestuurders en hoeft dus niet extra beloond te worden. Eumedion, de belangenbehartiger van de institutionele beleggers, heeft daarom een zogeheten 'alert' uitgedaan voor de buitengewone aandeelhoudersvergadering over de fusie, op 14 maart. Daarmee wordt de achterban gewaarschuwd dat er voorstellen op de agenda staan die niet stroken met de regels voor goed bedrijfsbestuur. De grote beleggers beslissen zelf hoe ze stemmen, maar zijn dus gewaarschuwd.

null Beeld anp
Beeld anp

Lees ook:

Ahold is bereid acht winkels van Albert Heijn in België te sluiten. Daarnaast zouden nog eens vijf winkels van Delhaize dichtgaan.

De fusie van Ahold met het Belgische supermarktconcern Delhaize pakt voor de top van het nieuwe bedrijf lucratief uit. Dat komt vooral door een noviteit die wordt voorgesteld op beloningsgebied: de synergiebonus.

Aandeelhoudersvergadering

Maandag 14 maart wordt dus een belangrijke dag voor de portemonnee van de bestuurders van Ahold Delhaize. De aanblijfbonus van Muller staat op de agenda bij de aandeelhoudersvergadering van Delhaize. Mocht die worden weggestemd, dan kan de fusie nog wel gewoon doorgaan. Het samengaan van beide supermarktbedrijven heeft op zich wel de steun van stembureau ISS. Of Frans Muller en de vijf andere bestuurders van Ahold Delhaize ook de eveneens bekritiseerde synergiebonus krijgen, moet 14 maart blijken op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Ahold. Daar staat het nieuwe beloningsbeleid bij het fusiebedrijf op de agenda.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden