Opnieuw klap voor Dirk Scheringa: bedrijf op vingers getikt door zorgautoriteit

De toch al niet beste reputatie van oud-bankier Dirk Scheringa krijgt een nieuwe klap. Nationale Bedrijvencheck (NBC), het bedrijf waarvan de oud-bankier van DSB Bank bestuurder en aandeelhouder is, laat artsen bedrijfskeuringen bij zorgverzekeraars declareren als huisartsenzorg, terwijl dat niet mag. Dat meldt De Telegraaf.

Redactie
Voor Scheringa is de terechtwijzing van de NZa een tweede tegenvaller in korte tijd. Beeld anp
Voor Scheringa is de terechtwijzing van de NZa een tweede tegenvaller in korte tijd.Beeld anp

NBC speelt in op de plicht van bedrijven om hun personeel geregeld medisch te laten keuren. Het bedrijf keurt het personeel door hen vragenlijsten te laten invullen. Duiden de antwoorden op medische risico's, dan schakelt NBC een huisarts in voor verder onderzoek.

Nu blijkt dat de artsen van NBC voor hun verrichtingen een zogenoemd 'passantentarief' in rekening brengen. Dat tarief is bedoeld voor patiënten met een spoedvraag die ver van huis zijn en niet bij hun eigen huisarts terechtkunnen. Wat NBC zo declareert bij de zorgverzekeraars hoeven de bedrijven niet te betalen. De Nationale Zorgautoriteit (NZa) laat weten dat bedrijfskeuringen niet onder de basisverzekering vallen.

Voor Scheringa is de terechtwijzing van de NZa een tweede tegenvaller in korte tijd. Eerder deze maand sleepte telemarketeer Convins NBC voor de rechter. Er zou een betaalachterstand zijn van 280 duizend euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden