Opnieuw grote reorganisatie bij provider Planet

De grootste provider van Nederland, Planet Media Groep (PMG), ontslaat de komende maanden bijna de helft van zijn 400 werknemers....

Van onze verslaggever

De Planet Media Groep opereert met de merken Planet Internet en Het Net op de Nederlandse markt. Met ruim 1,3 miljoen klanten heeft deze dochter van KPN Telecom een marktaandeel van 30 procent. Het grootste deel van zijn inkomsten haalt PMG uit het abonnementsgeld dat gebruikers betalen voor toegang tot internet.

Directeur Bert van Dam van PMG zegt dat het bedrijf met de ingrijpende afslanking - met 175 banen - het rendement wil verbeteren. Daarvoor gaat PMG zich richten op zijn kernactiviteit. Van Dam: 'Het gaat al goed, maar het moet nog beter.' Nieuwe inkomsten moeten komen van nieuwe diensten, zoals een online virusbestrijder voor e-mail. Ook de distributie van informatie voor andere partijen moet meer omzet opleveren.

Die eis wordt ook gesteld door KPN, dat nog altijd onder een schuldenlast van miljarden euro's gebukt gaat. Het concern is in gesprek met een mogelijke koper voor het Planet-filiaal in België. Dat ontsloeg eind april al 68 van de 226 personeelsleden. Sinds juni zoekt KPN ook een nieuwe eigenaar voor Planet Duitsland.

In Nederland schrapt PMG, net als afgelopen zomer, vooral in de afdelingen voor hulp aan klanten. Voor een slechtere service hoeft niet worden gevreesd, meent Van Dam. Een deel van de medewerkers vertrekt naar callcenters, die al twee jaar technische vragen van Planet- en Het Net-consumenten beantwoorden. 'We houden wel de tweedelijns hulp voor ingewikkelde problemen in handen', aldus Van Dam.

Verder worden de redacties van Planet Internet en Het Net gehalveerd. Daar werken in totaal dertig mensen. De overblijvers gaan minder originele teksten, beelden en videofilms toevoegen aan de websites. 'Zulke content wordt meer en meer door derden aangeleverd', stelt de directeur.

Ook de toekomst van Planet Magazine is onzeker. Planet Internet introduceerde dit blad vorig jaar om de band met zijn abonnees te versterken. 'Ook daarvan bekijken we de haalbaarheid.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden