Opnieuw geen goedkeuring voor uitgaven van de EU

Voor het tiende jaar op rij heeft de Europese Rekenkamer maandag geweigerd goedkeuring te geven aan de uitgaven van de Europese Unie....

Van onze correspondent

Zo zijn 'materiële fouten' aangetroffen in vrijwel elke categorie van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, met 44,4 miljard euro de grootste uitgavenpost van de EU.

Vooral de uitgaven voor plattelandssteun zijn moeilijk te controleren. Ook is er onvoldoende zicht op 29 instellingen die in de lidstaten subsidies en premies uitkeren aan boeren. In Nederland stelt de toezichthouder vraagtekens bij de administratie van de subsidiebetalingen aan melkveehouders door Laser, en aan de uitkeringen door het Hoofdproductschap Akkerbouw.

Brussel moet actiever onrechtmatige betalingen in de landbouwsector terugvorderen. 'Dat gebeurt maar zeer mondjesmaat', aldus het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer, Maarten Enwirda. 'Sinds 1971 is slechts 17 procent geïnd van de 3,1 miljard euro terug te vorderen subsidies. Brussel is te terughoudend in het accepteren van schikkingen.'

De structuurfondsen, met een budget van 28,5 miljard euro de tweede kostenpost, blijven volgens de Rekenkamer het 'meest kwetsbaar' voor ongecontroleerde uitgaven. Dat is onder meer te wijten aan de lange looptijd van projecten. Voor uitgaven van het Europees Sociaal Fonds (ESF) tekent de Rekenkamer bij de lidstaten reserves aan over het beheer. Brussel twist al jaren met Den Haag over terugvordering van ESF-gelden uit Nederland.

De tien nieuwe lidstaten hebben moeite de structuurfondsmiljarden te 'absorberen', waarschuwt Engwirda. 'Het gaat om forse steun die je zinnig moet aanwenden. De Europese Commissie ontkent het probleem, maar veel geld zal onbenut blijven.' In 2001 was er daardoor een overschot van 7 miljard euro voor 'pre-toetredingsgelden', 11,5 miljard euro in 2002 en 5 miljard in 2003.

Vanaf 1 januari wil de Europese Commissie een transparanter boekhoudsysteem in gebruik nemen. De Europese Rekenkamer betwijfelt of dat gaat lukken. Een zegsman van commissaris Neil Kinnock (Administratieve Hervormingen) stelt echter dat de invoering op schema ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden