Nieuwsverzekeraars

Opmerkelijke transfer in verzekeringsbranche: topman Nationale Nederlanden stapt over naar Aegon

Alsof Edwin van der Sar per onmiddellijk stopt als directeur van Ajax en aankondigt dat hij komend voorjaar directeur wordt van Feyenoord. Zo opmerkelijk is ongeveer de overstap van Lard Friese, bestuursvoorzitter van NN Groep, naar dezelfde positie bij Aegon.

Lard Friese van NN Group slaat de gong van de Amsterdamse effectenbeurs voor de beursgang van de verzekeringstak van ING.  Beeld ANP
Lard Friese van NN Group slaat de gong van de Amsterdamse effectenbeurs voor de beursgang van de verzekeringstak van ING.Beeld ANP

Friese was vijf jaar bestuursvoorzitter bij NN Groep (bekend van de merknaam Nationale-Nederlanden). Hij is per direct gestopt en zal op 1 maart aantreden bij Aegon. Het is de opmerkelijkste transfer in de verzekeringsbranche in jaren. Aegon is duidelijk groter dan NN Groep, dus voor Friese is het een promotie. De NN groep had vorig jaar onder zijn leiding een premie-inkomen van 13,3 miljard euro. Zijn nieuwe werkgever haalde 19,3 miljard binnen.

Dat betekent niet dat hij simpelweg in een groter, beter gespreid bedje ploft. Want bij Aegon is het bedje weliswaar groter, maar beroerd gespreid. NN Groep doet het beter dan Aegon. De afgelopen vijf jaar steeg de beurskoers van 21 naar 30 euro. De beurskoers daalde de afgelopen vijf jaar van 6 euro naar 4 euro. Dus Friese heeft nog wel wat problemen op te lossen.

Twee problemen voor NN

De overstap plaatste NN Groep voor twee problemen. Er moest een opvolger worden gevonden. Dat was, zegt een woordvoerder van het bedrijf, een kwestie van enkele uren. ‘Je streeft er altijd naar een gedegen successieplan te hebben klaarliggen’, zegt ze. En in dat opvolgingsplan stond David Knibbe, die al enige tijd de Nederlandse activiteiten van NN Groep leidt, genomineerd als opvolger. De raad van commissarissen hoefde daar alleen maar een klap op te geven.

Het tweede probleem lijkt dat Friese, van wie je kunt aannemen dat hij na elf jaar hoge functies bij NN Groep en diens voorgangers, álles van het bedrijf weet. En die kennis neemt hij nu mee naar de concurrent. NN Groep wil niet zeggen dat dit een probleem is. ‘Het is zo afgesproken’, herhaalt de woordvoerder enkele keren. Dat Friese meteen weg is en pas over een halfjaar bij Aegon mag beginnen, is volgens hem voldoende om te voorkomen dat gevoelige informatie in handen van de concurrent komt.

Maar dat blijkt maar het halve verhaal. Er is nog een 'zwijgclausule’ in Frieses contract, ‘een geheimhoudingsclausule zonder tijdsbeperking'. Die clausule verplicht Friese voor eeuwig en altijd te zwijgen over ‘specifiek NN-gerelateerde informatie'. Hoe gaat NN controleren of Friese straks bij Aegon ooit ‘specifiek NN-gerelateerde informatie’ gebruikt in de bestuurskamer, bij de koffieautomaat of bij de vrijmibo? ‘Daar zijn regels voor', houdt de woordvoerder het simpel.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) laat weten dat dit vooral een kwestie is van de bedrijven zelf. ‘De toezichthouder heeft daar geen rol in.’

In beloning zal Friese er waarschijnlijk flink op vooruitgaan. Zijn voorganger bij Aegon, de huidige ceo Alex Wynaendts, verdiende vorig jaar 4,45 miljoen euro. Friese moest het bij zijn oude werkgever doen met 2,48 miljoen.

Maar er moet nog wel even een ‘vlekje’ worden weggewerkt. Volgens het jaarverslag van NN kreeg Friese ondermeer 328 duizend euro bonus. Daarvan werd 40 procent uitbetaald; de rest zou worden verspreid over drie jaar. Maar nu hij eigener beweging opstapt, kan hij daarnaar fluiten. Gaat Aegon die 197 duizend euro compenseren? ‘Daar valt nog niets over te zeggen', zegt de woordvoerder. ‘Dat komt in de aandeelhoudersvergadering van mei aan de orde.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden