Opmars van euro door ECB gestuit

De Europese Centrale Bank is een offensief begonnen om de opmars van de euro te stuiten. Daardoor stabiliseerde de euro op een koers van rond de 1,2920 dollar....

Van onze verslaggever

Dinsdag stelde ECB-bestuurslid Guy Quaden dat een verdere koersstijging van de euro 'onwenselijk' is. Maandag noemde president Jean-Claude Trichet de koersstijing al 'fors' en 'onwelkom'. Vorige week, voordat de euro een record had bereikt, liet Trichet zich nog in veel mildere bewoordingen uit over de stijgende eurokoers. De euro steeg vervolgens tot een hoogste niveau van 1,2987 dollar.

Valutahandelaren zagen in de nieuwe bewoordingen van Trichet en Quaden een sterk signaal. Na dagenlang dollars verkocht te hebben besloten zij de Amerikaanse valuta weer aan te kopen, waardoor de opmars van de euro werd gestuit.

De ECB vreest dat een dure euro een negatieve uitwerking heeft op de Europese export. Dat zou de toch al zwakke economische groei in de eurozone verder onder druk zetten.

Ook macro-economische cijfers droegen bij aan de pas op de plaats van de euro. Het Duitse onderzoeksinstituut ZEW maakte bekend dat het investeringsvertrouwen in Duitsland tot het laagste niveau in twee jaar is gedaald.

Bovendien verwachten valutahandelaren dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, vandaag zal besluiten de rente met een kwart procent te verhogen. Die kans is groter geworden omdat de Amerikaanse economie over de maand oktober een hoger dan verwacht aantal banen genereerde. Een renteverhoging zou op zijn beurt de aantrekkelijkheid van de dollar ten opzichte van de euro vergroten.

De ECB-functionarissen lieten zich niet uit over mogelijke maatregelen - zoals steunaankopen van dollars - mocht de opmars van de euro doorzetten. Een Amerikaanse valutastrateeg liet dinsdag aan financieel persbureau Bloomberg weten dat Trichet met zijn uitspraken al een kogel verspild heeft. 'Hoe meer je praat, hoe minder de markt normaliter luistert', zei zij.

De Japanse minister van Financiën Sadakazu Tanigaki merkte gisteren op wel tot steunaankopen over te willen gaan. Ook de yen steeg in de afgelopen week sterk ten opzichte van de dollar. De Japanse economie is veel kwetsbaarder voor een val van de dollar dan de Europese economie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden