Opmars TomTom lijkt niet te stuiten

De nieuwkomer TomTom blijft de beurs verbazen. In de ruim vier maanden dat de maker van navigatiesystemen aan het Damrak staat genoteerd, heeft TomTom de aandeelhouders alleen maar plezier bezorgd door het ene na het andere koersrecord te breken....

De opmars van de nieuwe beurslieveling is weinig minder danspectaculair. Het bedrijf ging eind mei naar de beurs tegen eenintroductieprijs van 17,50 euro. Nadat de koers eind juli door de 25 eurowas gebroken (na de presentatie van glanzende kwartaalcijfers), was er geenhouden meer aan.

Tegen de huidige koers kennen beleggers het jonge bedrijf een waarde toevan ruim 4,3 miljard euro. TomTom wordt verhandeld op de lokale markt, maarals de koers zich op dit hoge niveau handhaaft, verwerft het bedrijf zichop termijn moeiteloos een plekje bij de hoofdfondsen in de AEX-index.

Op de lokale markt stond ook de fietsenmaker Accel in de schijnwerpers.Accel, afkomstig uit het vroegere beursfonds Atag, bereikte een nieuwhoogtepunt van 21,95 euro na een koersstijging van 5 procent. Ook maandagging de fietsenfabrikant al flink vooruit. Het bedrijf lijkt stevig aan deweg te timmeren in de VS. In juli noteerde de koers nog beneden dezeventien euro.

Bij de hoofdfondsen bleef, na de forse koersstijgingen van maandag,vuurwerk uit. Pas tegen het slot, toen de gunstige cijfers over defabrieksorders in de VS de koersen op Wall Street omhoog duwden, brak deAEX definitief door de openingskoers. De index eindigde met een winstje van0,82 punten of 0,2 procent op 408,66 punten.

De automatiseerder Getronics was de sterkste stijger op het Damrak,dankzij een opwaardering van ING. Getronics werd 3,8 procent duurder op10,87 euro. Ook Ahold, dat 370 banen schrapt bij zijn supermarktdochterAlbert Heijn, leverde een flinke bijdrage aan de winst met een koerswinstvan 2,6 procent op 6,55 euro.

De schamele winst van de AEX was grotendeels terug te voeren op dezwakke dag van twee zwaargewichten: Royal Dutch en KPN. Royal Dutch Shellverloor ruim 2 procent op 27,08 euro. BP raamde gisteren de schade vande orkanen Katrina en Rita ten laste van de winst op zevenhonderd miljoendollar. In Londen daalde de koers van BP.

KPN moest ruim 1,2 procent van de winst van maandag weer inleveren op7,88 euro. De overnamegeruchten rond Telefónica bleven onbevestigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.