Opluchting over herstel op Chinese beurs

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese aandelenmarkten reageerden dinsdagochtend opgelucht op het herstel van de Chinese beurzen waar de verliezen tegen het eind van de handel werden weggewerkt. ,,De ondertoon op de beurzen is goed'', aldus handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

Aan het begin van de middag noteerde de AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam 547,40 punten. Dat is een plus van 1,7 punt, ofwel 0,3 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,1 procent tot 751,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,1 tot 0,3 procent.

Bij gebrek aan macro-economisch- en bedrijfsnieuws richtten beleggers zich op overnamegeruchten. In Londen stond Vodafone in de belangstelling door een bericht in de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal dat het telecombedrijf een mogelijke overnameprooi is. De onderdelen van het bedrijf zouden meer waard zijn dan Vodafone als geheel. Het aandeel won aanvankelijk bijna 3 procent. Aan het einde van de ochtend was daar nog 0,7 procent van over.

Overname Commerzbank

Commerzbank viel op in Frankfurt met een winst van 2,5 procent. Handelaren wezen op geruchten dat de Amerikaanse bank Citigroup de op één na grootste Duitse bank wil inlijven voor 45 euro per aandeel. Commerzbank weigerde commentaar, maar beleggers lijken er waarde aan te hechten.

Ook Bouygues stond in de belangstelling wegens geruchten dat het Franse industrieel conglomeraat het belang in tv-zender TF1 wil wil afbouwen. Daarnaast profiteerde het aandeel van een adviesverhoging van Deutsche Bank. Bouygues werd 1,8 procent duurder.

Geen onderhandelingen meer LaSalle

Opnieuw was er nieuws rond de overname van ABN Amro. Royal Bank of Scotland, dat er samen met Fortis en Banco Santander naar streeft de grootste bank van Nederland in te lijven, liet weten geen onderhandelingen meer te voeren met Bank of America over ABN's dochter LaSalle. Volgens handelaren wordt de kans van slagen van het bod van het trio op ABN Amro hierdoor kleiner.

Het nieuws is gunstig voor Fortis omdat die dan geen grote emissie hoeft te doen om zijn deel van de overname te bekostigen. De koers van ABN Amro stond juist onder druk en leverde 0,3 procent in. Fortis won 0,9 procent.

Stijgende olieprijs

Zwaargewicht Shell bood steun aan de AEX-index met een plus van 0,4 procent. Het olieconcern profiteerde van adviesverhogingen van Citigroup en Société Générale. Daarnaast werkte de maandag flink opgelopen olieprijs door in de koers. Dinsdag bleef de prijs van een vat olie in New York dicht in de buurt van de 66 dollar. In Londen kostte een vat zogeheten Brent crude meer dan 70 dollar.

Rodamco Europe stond onderaan de hoofdindex met een verlies van 1,8 procent. De koersbeweging spiegelt zich aan die van de Unibail, sinds de Franse branchegenoot een bod uitbracht op het Nederlandse vastgoedbedrijf. Unibail was maandag nog een van de uitblinkers na een flinke koersdoelverhoging van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan. Dinsdag deed het fonds een stap terug met een verlies van 1,6 procent.

Koerscorrectie

BAM won 2,1 procent en was daarmee de uitblinker bij de middelgrote fondsen. ,,Het aandeel pakt de draad weer op na de koerscorrectie van maandag'', aldus Zwaneveld. Sinds de ,,zeer goede'' kwartaalcijfers die het bouwbedrijf vorige week bekendmaakte is de omzet in het fonds veel hoger dan normaal.

De euro noteerde 1,3515 dollar in vergelijking met 1,3490 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden