REPORTAGE

Oplossing in de maak tussen VGZ en weigerartsen

VGZ gaat 'weigerartsen', huisartsen die tot nog toe weigerden een contract met de zorgverzekeraar te tekenen, tegemoetkomen.

Gerard Reijn
Ouderen halen een griepprik. Huisartsen vrezen voor hun geloofwaardigheid als de patiënt weet dat hij belang heeft bij het voorschrijven van een goedkoop medicijn. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Ouderen halen een griepprik. Huisartsen vrezen voor hun geloofwaardigheid als de patiënt weet dat hij belang heeft bij het voorschrijven van een goedkoop medicijn.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Er lijkt een oplossing in de maak voor het conflict tussen huisartsen en zorgverzekeraar VGZ. VGZ is bereid te onderzoeken of de belangrijkste klachten van de huisartsen alsnog kunnen worden verholpen.

Dat zeiden vertegenwoordigers van VGZ donderdagavond toe tijdens een bijeenkomst met zo'n vijftig huisartsen. Deze vijftig maken deel uit van een groep van tweehonderd huisartsen die tot nu toe hebben geweigerd het contract te tekenen dat de verzekeraar hun voorhoudt. Zo lang dat contract niet is getekend, dreigen zowel zijzelf, hun patiënten als de verzekeraars daar flinke financiële schade van te ondervinden.

Addendum

Volgens huisarts Kees Koolbergen, een van de initiatiefnemers van de weigeractie, heeft VGZ toegezegd te zullen onderzoeken of het contract op sommige principiële punten kan worden aangepast door middel van een bijlage, een addendum.

Het zou uniek zijn dat het contract, dat al sinds 1 januari van kracht is en door meer dan 90 procent van de huisartsen allang is getekend, achteraf wordt aangepast. VGZ hield nog enige slag om de arm, aldus Koolbergen, omdat binnenkort ook nog een bijeenkomst wordt gehouden met de weigerende huisartsen in Limburg.

De belangrijkste klachten waarvoor in die bijlage een oplossing moet worden gevonden, zijn volgens de huisartsen principieel.

Zo staat in het contract dat huisartsen een bonus krijgen als ze een goedkoop artsenlab inschakelen. VGZ denkt daarmee veel kosten te kunnen besparen. Volgens Koolbergen stuitten die regels op groot verzet. 'Een arts zei dat hij niet meer geloofwaardig is als zijn patiënt weet dat hij zelf belang heeft bij het voorschrijven van die goedkope medicijnen.'

Onderhandelen

Groot probleem was dat het contract er allang ligt en dat er dus niet meer kan worden onderhandeld. De huisartsen mogen niet samen onderhandelen, want dat is tegen de mededingingswet. En elke arts apart, daar begint de verzekeraar niet aan. Via een bemiddelaar onderhandelen zou een oplossing kunnen zijn voor volgend jaar, maar niet voor dit jaar. VGZ heeft volgens Koolbergen wel toegezegd dat artsen in een vroeg stadium kunnen meepraten over het contract voor 2016.

Als de bijlage er komt, geldt die niet alleen voor de tweehonderd weigerartsen, maar voor alle huisartsen in enkele regio's waar VGZ de onderhandelingen heeft gevoerd.

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft laten weten de onderhandelingen met de weigerartsen nauwlettend te volgen, maar van ingrijpen is vooralsnog geen sprake.

Voor de NZa is niet bepalend of die huisartsen wel een contract krijgen, maar alleen of de verzekeraars wel voldoende zorg inkopen. Als ze dat met andere huisartsen hebben verzekerd, is er niets meer aan de hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden