Opleidingsinstituut Schoevers overgenomen

De exclusieve opleiding voor directiesecretaresses komt in handen van NCOI, dat meer dan vierduizend cursussen op zijn programma heeft.

Beeld Marcel van den Bergh

Met de overname van het gerenommeerde opleidingsinstituut Schoevers hoopt de zakenman Robert van Zanten (43) een parel aan zijn groeiende kralenketting van cursussen en opleidingen te rijgen. Van Zantens NCOI Holding in Hilversum maakte dinsdag bekend Schoevers te hebben overgenomen van Astor Participaties, een private-equitybedrijf in Den Haag. De koopsom is niet bekendgemaakt.

Het meer dan honderd jaar oude Schoevers geniet vooral faam als particulier en exclusief opleidingsinstituut voor directiesecretaresses. Door de komst van e-mail en andere vormen van kantoorautomatisering staat de toekomst van die functie echter zwaar onder druk. Van Zanten: 'De directiesecretaresse is steeds meer een assistent-manager geworden die de directie met raad en daad terzijde staat en niet meer alleen klusjes opknapt. Schoevers heeft daarop ingespeeld met een hogere opleiding.'

Scheidegger

Schoevers heeft nu nog zes vestigingen voor fulltime- en parttimeopleidingen. De omzet ligt iets boven de 10 miljoen euro. Begin dit jaar werd directeur Joyce Steenveld opzijgeschoven. Van Zanten zegt nog op zoek te zijn naar een nieuwe directeur.

Schoevers werd in 1913 in Amsterdam opgericht door Adriaan Schoevers. Later werd het onder meer gekocht door Content, het uitzendbureau van Sylvia Tóth. De laatste jaren is het in handen van Astor.

Van Zanten richtte NCOI (dat oorspronkelijk stond voor Nederlands Commercieel Opleidingsinstituut) in 1996 op. De omzet is ruim 200 miljoen euro. Het onderwijskundig bedrijf biedt meer dan vierduizend cursussen en trainingen aan op technisch en administratief gebied. Het instituut heeft 1.200 mensen in dienst en nog eens 3.500 docenten. Jaarlijks onderrichten zij rond de 200 duizend cursisten. Eerder werd NCOI al eigenaar van Scheidegger, dat net als Schoevers secretaresse-opleidingen aanbiedt.

Mark Rutte op bezoek bij Schoevers in 2005. Beeld ANP

Visitekaartje

Drie jaar geleden probeerde Van Zanten nog een koper te vinden, waarbij het bedrijf door de zakenbank Oyens en Van Eeghen in de etalage werd gezet. Maar op het laatste moment zag hij daar vanaf.

Van Zanten wil zo weinig mogelijk kwijt over zijn bedrijf. NCOI Holding is volgens de Kamer van Koophandel nu voor 100 procent in handen van zijn persoonlijke beheermaatschappij De 4 Elementen. In 2014 boekte het volgens de Kamer van Koophandel een winst van 27,3 miljoen euro, waarbij een belastingmeevaller van 3 miljoen euro was inbegrepen.

Schoevers zal als merk een visitekaartje moeten worden van NCOI, maar Van Zanten zegt niet van plan te zijn daar andere activiteiten onder te schuiven. Hij stelt dat de trainingen en erkende opleidingen van Schoevers een belangrijke aanvulling op het opleidingsaanbod van NCOI Groep vormen. 'De overname past daarom uitstekend in de strategie van NCOI Groep om haar positie als dé opleider van de Nederlandse arbeidsmarkt verder te versterken.'

Naast zijn bekende opleidingen heeft Schoevers ook een aparte afdeling die zich bezighoudt met werving en selectie en detachering van 'supportprofessionals' en marketing- en communicatiepersoneel. NCOI versterkte onlangs nog zijn positie op de Nederlandse markt door de overname van enkele bedrijfsonderdelen van opleidings- en trainingsinstituut Schouten & Nelissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.