Opkopers bedrijven floreren

Een groep van zeven participatiemaatschappijen heeft maandag voor 11,3 miljard dollar het Amerikaanse softwarebedrijf Sungard Data Systems opgekocht. De aankoop - de op een na grootste overname door participatiemaatschappijen in de geschiedenis - is een bewijs van hun hernieuwde macht in de financiële wereld....

De groep van zeven wordt aangevoerd door Silver Lake Partners, een snel groeiende investeringsmaatschappij die zich vooral richt op technologiebedrijven. Het overgenomen Sungard levert computerdiensten, vooral op het financiële vlak. Het bedrijf, dat een jaaromzet van 3 miljard dollar heeft, is actief in ongeveer vijftig landen en telt ruim tienduizend werknemers.

De participatiemaatschappijen trekken de portemonnee voor de aankoop. Zij bieden 36 dollar voor elk aandeel Sungard. Daarmee betalen zij een flinke premie op de koers van het softwarebedrijf, waarvan de koers vorige week sloot op 31,55 dollar.

Het bestuur van Sungard steunt het bod van de investeerders. De participatiemaatschappijen zullen de overname deels met eigen geld betalen. Daarnaast sluiten zij een grote lening bij onder meer Deutsche Bank, Citigroup en Goldman Sachs.

De investeringsmaatschappijen winnen snel aan invloed in de financiële wereld. Veel beleggers, waaronder rijke particulieren en pensioenfondsen, steken een groter deel van hun vermogen in investeringsfondsen, omdat zij denken daarmee betere rendementen te behalen dan wanneer zij direct op de beurs aandelen kopen.

De participatiemaatschappijen spelen de rol van aanjager op de overnamemarkt in de VS. Dit jaar trokken Amerikanen al 272 miljard dollar uit om andere bedrijven op te kopen. Steeds vaker zijn participatiemaatschappijen betrokken bij de overnames.

Volgens analisten is het opvallend dat zeven fondsen bij de aankoop van Sungard samenwerken. In het verleden kochten zij individueel meerderheidsbelangen in kleine bedrijven, maar die markt lijkt afgeroomd. 'Er liggen nu vooral kansen bij het opkopen van grote bedrijven', zegt Roger McNamee, een van de oprichters van Silver Lake. Dat fonds is, ondanks het recente succes, veel te klein om op eigen kracht zo'n grote overname te doen.

Keerzijde van de gezamelijke aankoop is dat de participatiemaatschappijen van concurrenten veranderen in collega's met een gezamenlijk belang: het behalen van een zo hoog mogelijk rendement op de aandelen van Sungard. Dat verstoort volgens critici de concurrentieverhoudingen.

De participatiemaatschappijen worden geholpen door ontwikkelingen op de geldmarkt. Door de lage rente geven Amerikaanse banken makkelijk krediet aan hoogrenderende (en dus riskante) projecten. Ook de vorige hausse van Amerikaanse overnames door participatiemaatschappijen - in de jaren tachtig van de vorige eeuw - ontstond als gevolg van de ruime beschikbaarheid van goedkoop kapitaal.

In Nederland winnen de participatiemaatschappijen eveneens aan invloed. Het detailhandelsconcern Vendex KBB (Hema, V en D) is eigendom van het Amerikaanse KKR. PCM, uitgever van onder meer de Volkskrant, werd onlangs gekocht door het Engelse Apax.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden