Opkoopfondsen goed voor ruim helft Nederlandse overnamen

De fusies en de overnamen waarbij Nederlandse bedrijven zijn betrokken, kwamen in 2006 voor het grootste deel voor rekening van opkoopfondsen....

Bij de presentatie van het onderzoek donderdag spraken de toplieden van de buizenfabrikant Wavin en van het winkelbedrijf Maxeda (voorheen VendexKBB) hun zorgen uit over de ontwikkelingen van de laatste maanden. Beide bedrijven hebben de afgelopen jaren geprofiteerd van private equity.

De kritiek betreft vooral de wijze waarop de overnamen worden betaald. De bezittingen van het overgenomen bedrijf worden maximaal beleend, maar dat ‘maximum’ blijkt steeds verder op te schuiven. Tot twee jaar geleden werd het als niet verantwoord beschouwd een schuld te hebben van meer dan drie of vier keer het bruto resultaat. Dit was om te voorkomen dat het bedrijf door de hoge rentelasten in de problemen komt als de winst eens een keer lager uitvalt. Maar in de loop van vorig jaar is volgens het onderzoek van KPMG die verhouding opgelopen tot gemiddeld vijf á zes. ‘Uitschieters van acht komen voor’, aldus Jurgen van Breukelen, voorzitter van KPMG Corporate Finance.

‘Gevaarlijke proporties’, noemde Philip Houben dat, de topman van Wavin, de buizenfabrikant die vorig jaar naar de beurs ging. Daarvoor was Wavin zeven jaar eigendom van het opkoopfonds CVC. ‘Er wordt te veel betaald voor bedrijven. Private equity laat zich nu niet leiden door de geschatte waarde van de onderneming, maar door de omvang van de leningen die ze bij banken kunnen krijgen.’ Het is niet de vraag óf dit misgaat, aldus Houben. ‘Het is wachten op het moment dát het misgaat.’

Houben kreeg steun van Ronald van der Mark, de financieel directeur van Maxeda. Dat winkelbedrijf werd in 2004 voor 2,5 miljard euro door opkoopfondsen van de beurs gehaald. ‘Soms beginnen de leningen excessieve proporties aan te nemen’, aldus Van der Mark.

Dat private equity in het algemeen economisch een waardevol verschijnsel is, daarover was geen twijfel. Een van de grootste voordelen, volgens Houben: ‘Als je moet herstructureren kun je beter in de luwte zitten. En plein public is het moeilijker de maatregelen te nemen die nodig zijn.’

Volgens Van der Mark dwingen opkoopfondsen de noodzakelijke veranderingen af. ‘De vrijblijvendheid gaat er helemaal vanaf. Vaak gaat het om maatregelen die al veel eerder hadden moeten worden genomen.’

Private equity was verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de groei van de fusie- en overnamemarkt in 2006. Het aantal transacties met een waarde van meer dan 5 miljoen euro steeg tot 340; 27 procent meer dan in 2005. Dat zijn de deals waar een Nederlands bedrijf bij betrokken was. De waarde van die transacties steeg in totaal met 48 procent.

Voor dit jaar verwacht KPMG een stijging met ongeveer een kwart. Na dit jaar zal de overnamemarkt waarschijnlijk wat afkoelen.

\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden