Ophef over massaontslag thuiszorg

Door het faillissement van Thebe in West-Brabant belanden in één klap 2.000 thuishulpen op straat. 'De organisatie probeert op een goedkope manier van haar personeel af te komen.'

Thuishulporganisaties Thebe Breda en ZuidZorg uit Veldhoven hebben bij wijze van proef een servicerobot ingezet voor de zorg aan ouderen. Beeld -

Er is ophef ontstaan rond het faillissement van thuiszorgorganisatie Thebe in West-Brabant. Daardoor komen in één klap bijna tweeduizend thuishulpen op straat. Een maand nadat het UWV afwijzend reageerde op een verzoek een paar honderd thuishulpen te ontslaan, verklaarde de rechter de thuiszorgtak van Thebe vorige week failliet.

Volgens de vakbonden probeert de organisatie op een goedkope manier af te komen van de bijna tweeduizend medewerkers terwijl het moederbedrijf financieel gezond is. Thebe Huishoudelijke Zorg heeft een schuld van 7 miljoen euro, 'maar de enige schuldeiser is Thebe zelf, de moederholding. De moeder schopt haar dochter het huis uit', zegt Karim Skalli van Abvakabo FNV.

Maar Thebe verwijst naar de gemeenten. Doordat een aantal gemeenten in de regio Midden- en West-Brabant per 1 januari stopt met thuishulp raakt de organisatie 60 procent van haar omzet kwijt. 'De vooruitzichten zijn dramatisch', zegt een woordvoerster. 'De situatie is in korte tijd erg verslechterd.'

Tienduizenden banen

Door de hervormingen in de zorg - de langdurige (thuis)zorg en jeugdzorg gaan per 1 januari naar de gemeenten - circuleren al jaren schattingen van tienduizenden banen die verdwijnen doordat er tegelijkertijd 30 procent wordt bezuinigd. Het kabinet heeft extra geld uitgetrokken om de gevolgen voor de werkgelegenheid te verzachten: 75 miljoen in 2015, nog eens 75 miljoen in 2016. Thuishulpen kunnen dankzij een toelage voor huishoudelijke hulp dan aan het werk blijven,


Het steekt de bonden dat Thebe het op een faillissement laat aankomen. 'Als Thebe de zorg niet meer wil leveren dan moeten ze niet meedoen aan de aanbestedingen', zegt Skalli. 'De thuiszorgaanbieder die het werk overneemt, moet dan ook het personeel van Thebe overnemen.' De vakbonden wijzen er ook op dat er door de sectorplannen bovendien geld beschikbaar is voor sociale plannen.


Volgens curator Bart van Logtestijn is de de huishoudelijke tak van Thebe al vier jaar verliesgevend. De thuishulpen van Thebe zijn relatief duurder, zegt de woordvoerster. 'Ze werken vaak al jaren voor ons. En hun lonen zijn wel gestegen, terwijl de gemeenten steeds minder willen betalen.' Eerder dit jaar stemde een aantal thuishulpen in met een loonsverlaging per 1 januari 2015.


Thebe levert dagelijks huishoudhulp aan ruim zevenduizend mensen in 22 gemeenten in Midden- en West-Brabant, in het oosten van Zeeland en net over de grens in België.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden