Operatie 'zet rosé weer op de kaart' geslaagd

Rosé, dat tien jaar geleden een belabberd imago had, is een trendy lifestyle-product geworden. En het frisfruitige drankje heeft de potentie om meer te worden dan een hype....

Een trend zetten in de voedingsmarkt is in Nederland niet idioot moeilijk, verklaart Ynte van Dam, onderzoeker consumentengedrag bij Wageningen Universiteit het succes van rosé. Steeds meer mensen kopen hun wijn bij de supermarkt. 'Als ik het als aanbieder van rosé voor elkaar krijg dat mijn product bij grootgrutters in het schap staat, en ze het met bonusaanbiedingen ook echt willen verkopen, kan ik binnen enkele jaren een flink marktaandeel veroveren.' Het zetten van een trend zal in de toekomst naar verwachting nog eenvoudiger worden als de concentratie in de detailhandel doorzet.

Het selecteren van een duidelijke doelgroep is wel een pré. Veel introducties zijn de mist in gegaan omdat die zich richtten op een te globaal omschreven groep als bijvoorbeeld 'de yup'.

Ook de gestegen welvaart van de laatste jaren, de opkomst van een terrascultuur en meer buitenshuis eten in exotische restaurants spelen rosé in de kaart, denken trendwatchers. Ook hippe mannen die in het weekeinde thuis uitgebreid koken, hebben rosé ontdekt, meent Petra Wolff van Trendbox. 'Ze experimenteren en zoeken afwisseling, en stuitten op een gegeven moment op rosé. Als het ze bevalt, wordt het gedurende een flinke tijd een blijvertje.'

Toch moet de dominante rol van marketing ook niet worden overdreven. Peeter Verlegh, onderzoeker naar consumentengedrag bij de Rotterdamse Erasmus-universiteit, denkt dat de groei van rosé eerder een autonoom proces is. 'Het effect van marketing en reclame is klein', zegt Verlegh. 'Een stijging van minder dan één procent naar bijna vijf procent is heel veel, iedere marketeer zou er voor tekenen. Maar dan zou je veel meer van reclame hebben moeten merken.'

Verlegh denkt dat de sociale invloed bij rosé het sterkst is geweest, de buzz marketing. Daarbij volgen mensen het voorbeeld van anderen; trendsetters, opinieleiders. 'Niet voor niets is rosé voor het eerst gepresenteerd in trendy strandtenten. Dat heeft een grote visuele en sociale invloed.'

Tegen de tijd dat de eerste of tweede generatie volgers de trend heeft overgenomen, zijn de trendsetters alweer afgehaakt. 'Wil de trend dan doorzetten en niet louter een hype zijn, dan moet er diepgang en vernieuwing in zitten.' Rosé heeft die potentie, meent Verlegh. 'Het bestaat al lang, er zijn veel soorten en er komen steeds nieuwe bij. En de kwaliteit verbetert voortdurend, waardoor de diepgang is gewaarborgd. Ik denk dat om diezelfde reden de breezers het nu moeilijker hebben.'

Verlegh denkt dat ook de markt voor witbier en Belgische bieren zijn succes te danken heeft aan een rijke keuzemogelijkheid en vernieuwing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden