Opec helpt Koninklijke Olie een handje

Met elf stijgers en dertien dalers hielden de Amsterdamse hoofdfondsen elkaar woensdag vrijwel in evenwicht. Als gevolg daarvan sloot de AEX-index een half punt (0,2 procent) lager op 322,22 punten....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

De DAX-index verloor liefst 3 procent. In Frankfurt wordt tot acht uur 's avonds gehandeld; beleggers konden daardoor langer reageren op de dalende koersen op Wall Street. Onder meer een vrees voor stijgende olieprijzen speelde een rol bij de koersdalingen.

De olielanden die zich hebben verenigd in de Opec hebben geheel onverwacht een productiebeperking van 3,5 procent afgesproken, om de dalende olieprijzen een halt toe te roepen. In Amsterdam profiteerde Koninklijke Olie van dit bericht.

Het grootste Nederlandse beursfonds, voor 60 procent eigenaar van de Koninklijke/Shell Groep, stond de afgelopen weken onder druk. Tot gisteren eindigden van de laatste twaalf handelsdagen er liefst negen met verlies. Woensdag steeg het fonds dankzij de Opec-maatregel met een vol procent, tot 39,25 euro.

Daarmee was Koninklijke Olie - in indexpunten gemeten - de op een na belangrijkste stijger binnen de AEX. Alleen Unilever, met een plus van 1,4 procent stijgend tot 52,65 euro, leverde een grotere positieve bijdrage.

In procenten gemeten kwamen de grootste koerswinsten op naam van het handelshuis Hagemeyer (+5 procent) en automatiseerder Getronics (+4,2 procent). Handelaar in kantoorartikelen Buhrmann (’0rocent) en uitgever Wolters Kluwer (¿4 procent waren de grootste dalers. Ahold verloor 1,8 procent tot 10,73 euro. Het concern verkocht tien winkels in Paraguay; de transactie is echter zo klein dat deze nauwelijks effect op de koers kon hebben.

Onder de Midkap-fondsen werd weer flink in KLM gehandeld. Speculerend op een nakend akkoord met Air France, brachten kopers het fonds naar een winst van 7,8 procent op 11,75 euro. Ook cijfers over het herstel van het Europese vliegverkeer hielpen een handje. In de week eindigend op 14 september groeide het aantal passagiers met 4,2 procent, net zoveel als de week daarvoor.

Het aandeel van staal- en aluminiummaker Corus kreeg een flinke tik. Het fonds wordt vooral in Londen verhandeld, maar kent ook nog steeds een Amsterdamse notering. Corus verloor bijna 14 procent tot 38 eurocent. Het concern bracht weliswaar zijn verlies terug, maar dit was nog altijd groter dan de somberste verwachtingen van analisten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden