Op papier winst uit Griekse noodhulp

De financiële markten reageerden maandag afwachtend op de 110 miljard euro noodleningen die Griekenland krijgt van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij willen meer duidelijkheid. Vier vragen over de grootse financiële reddingsoperatie ooit voor een land.

Marc Peeperkorn

Is 110 miljard euro genoeg?

Met dit bedrag kan Griekenland de komende anderhalf jaar al zijn aflopende leningen herfinancieren, verwachten de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF. Tot eind 2011 hoeft Athene dus niet naar de internationale kapitaalmarkt. De Commissie denkt dat hierna het vertrouwen in de Griekse economie voldoende is hersteld (mede door een bezuinigingspakket van 30 miljard euro) zodat Athene weer tegen ‘normale’ rentetarieven op de markt kan lenen. Veiligheidshalve draaien de eurolanden dan niet direct de geldkraan dicht. De 110 miljard euro is bedoeld voor drie jaar. Commissie-experts verwachten dat Griekenland niet alles nodig heeft. Zij ramen dat Athene tot 2014 zo’n 150 miljard euro aan leningen moet aflossen. Het land is vanaf 2012 dus voor minimaal 40 miljard euro aangewezen op de markt.

Wordt die 110 miljard euro in één keer aan Athene overgemaakt?

Nee. De eerste lening staat medio mei gepland, als Griekenland voor 8,5 miljard euro aan leningen moet verversen. Iedere drie maanden rapporteren de Commissie, de ECB en het IMF de eurolanden over de voortgang die Athene maakt bij de bezuinigingen. Verder wordt gekeken naar de kapitaalbehoefte. Op basis van die rapportage beslissen de eurolanden hoeveel het volgende kwartaal wordt overgemaakt.

Verdienen de eurolanden aan de leningen?

Op papier wel. Nederland leent momenteel tegen 1,5 procent rente op de markt maar vraagt van Griekenland circa 5 procent. In totaal is Nederland bereid 4,7 miljard euro aan Athene te lenen. Afhankelijk van de omvang en het tijdstip van de lening, kan de winst voor de Nederlandse schatkist een paar honderd miljoen euro bedragen. Tenzij Griekenland uiteindelijk niet in staat is de noodleningen af te betalen.

De eurolanden keurden zondagavond de noodsteun voor Griekenland goed. Is de Tweede Kamer buitenspel gezet?

De Kamer kan als zij vrijdag de noodhulp bespreekt, ‘nee’ zeggen. Dat zet de reddingsoperatie op de helling. De eurolanden hebben immers afgesproken dat er unanimiteit moet zijn. De kans dat het Nederlandse, Duitse of een ander parlement de hulp tegenhoudt, is niettemin theoretisch. Alle regeringen hebben hun parlementen nauw betrokken bij de discussie over Griekenland. In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid voor het reddingsplan af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden