OP=EURO

Euro hier, euro daar: wel een nieuwe munt, betalen ho maar..

De euro komt op 1 januari 1999, maar munten en biljetten komen pas in 2002. Toch bieden banken de mogelijkheid om vanaf begin volgend jaar al in euro's te bankieren - aan bedrijven meer dan aan particulieren.

Banken hebben onderling afgesproken alleen particulieren die er om smeken een euro-rekening te geven. Tenslotte gaan de meeste betalingen - loon, huur, gas en licht, belastingen, huursubsidie - voorlopig gewoon in guldens, net als pinnen, chippen, en betalen met creditcard of betaalkaart. Rekent een buitenlandse pomphouder de benzine straks in euro's af, dan zet de Nederlandse bank de betaling om in guldens en trekt dat bedrag van het saldo af.

Voor particulieren die een factuur in euro's binnenkrijgen, heeft bij de bank een speciaal euro-overschrijvingsformulier. De banken raden af zelf het eurobedrag om te rekenen vanwege mogelijke afrondingsverschillen.

Voor particuliere beleggers heeft een eurorekening meer zin. De beurzen van de eurolanden gaan begin volgend jaar over op koersen in euro's, nota's in euro's en dividend in euro's.

Maar voor beleggers die dat willen, blijft de bank alles omrekenen in guldens.

Euro hier, euro daar: bedrijven euroën volop, en voor niks

Bedrijven kunnen vanaf 1 januari veel meer met de euro, omdat zij ook veel meer eurotransacties te verwerken krijgen. Eigenlijk hoeven zij niets te doen om straks toch in euro's te kunnen betalen.

Ook bedrijven met een guldensrekening kunnen euro-facturen gewoon naar de bank opsturen. De bank rekent de bedragen kosteloos om. De afrekening gebeurt in guldens, onder vermelding van het oorspronkelijke eurobedrag.

Wel een euro-rekening mag ook, bijvoorbeeld omdat een bedrijf zelf de boekhouding in euro's gaat bijhouden. Doorgaans kan het rekeningnummer behouden blijven en is het omzetten zelf gratis. Met zo'n eurorekening kan gewoon in guldens worden betaald, net zoals met een guldensrekening in euro's. Rabobank biedt bedrijven ook een gratis combinatie van gulden- en euro-rekening onder hetzelfde rekeningnummer.

Voor winkeliers lijkt een eurorekening niet echt handig. Alle betalingen - contant, pinpas, chipknip - blijven tot 2002 in guldens. Wel geven veel banken alvast 'eurogewenningsinformatie' op het rekeningafschrift. Dat zal in de praktijk neerkomen op het vermelden van twee bedragen, een in guldens en een in euro's.

Eén Europese munt betekent nog niet één Europees betalingssysteem. De hoge kosten en lange tijdsduur van betalingen over de grens zullen blijven.

Euro hier, euro daar: een schijnkrach en druk op de beurs

Beleggers krijgen op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, 4 januari, te maken met een schijnbare krach. De omzetting van guldens naar euro's zal de koersen meer dan halveren.

Verder keert de stuiver terug. Nu is de kleinst mogelijke notering nog een dubbeltje. Straks wordt dat vijf eurocent - in waarde iets meer dan een dubbeltje.

Ook zou het Damrak straks langer per dag en meer dagen per jaar open kunnen zijn. De druk op de Amsterdamse beurs neemt toe om de huidige handelstijden - van half tien tot half vijf - te verruimen. Elders in Europa variëren die van half negen tot vijf uur.

Ook het aantal handelsdagen kan gaan toenemen. De clearing van de Europese Centrale Bank, die internationale transacties afwikkelt, heeft namelijk alleen vakantie op Eerste Kerstdag, Nieuwjaarsdag en op dagen dat er maar één nationale centrale bank open is.

Twee vakantiedagen in een jaar is wat weinig voor de beurs. Dit jaar zijn het er zes. Op die zes dagen zijn de beurzen van de meeste eurolanden ook dicht, behalve op Koninginnedag. De beurs behoudt zich het recht voor om ook na 1 januari 1999 de verjaardag van de koningin te vieren.

Euro hier, euro daar: de Postbank ziet overal euro's

Ook de Postbank gaat helemaal euro. Vanaf 11 mei kunnen de klanten beleggen in het Postbank Euro Aandelenfonds. Dat belegt in ondernemingen uit Euroland die profiteren van de Europese eenwording. Het fonds belegt dus niet in Engelse, Deense, Zweedse en Griekse bedrijven? Jawel, aldus een woordvoerder: 'Voor ons bestaat Euroland ook uit landen die de intentie hebben om mee te doen.' Het belegt dus alleen niet in Noorse en Zwitserse bedrijven? Jawel hoor: 'Wanneer wij een hoger rendement verwachten, beleggen we daar ook in.' Maar wat heeft dit fonds dan met de euro te maken? 'Nou, niet zoveel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden