ANALYSE

Op de Amsterdamse beurs is iedereen welkom

Het is niet illegaal, maar zouden ook hier aan de beurs genoteerde bedrijven zich niet verre moeten houden van fiscaal al te gunstige constructies?

De Euronext-beurs in Amsterdam. Beeld anp
De Euronext-beurs in Amsterdam.Beeld anp

Op de Amsterdamse beurs is het prettig toeven voor buitenlanders. Dat geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook steeds meer voor beleggingsfondsen die statutair zijn gevestigd op een locatie die door velen wordt gezien als belastingparadijs. Alleen al in de eerste zes maanden van dit jaar deden 27 fondsen die niet in Nederland kantoor houden, een emissie van aandelen via de beurs in Amsterdam. Daartoe behoren bedrijven als Arcelor Mittal, Altice en Aperam, maar ook HAL Holding en Rorento, Robeco's obligatiefonds. Maar er zitten ook heel kleurrijke namen bij.

Vorige week zei staatssecretaris Wiebes van Financiën een einde te willen maken de reputatie van Nederland als belastingparadijs. Dit betekent dat een eind moet komen aan de Nederlandse handel in brievenbusmaatschappijen. Maar eigenlijk zou ook de beurs van Amsterdam schoon schip moeten maken. Beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) zegt hierbij geen taak te hebben en wil ook geen commentaar geven op het feit dat nogal wat beleggingsmaatschappijen formeel op een tropisch eiland of de een of andere 'offshore-haven' domicilie genieten.

Een woordvoerster van Euronext in Amsterdam zegt dat buitenlandse fondsen niet worden gediscrimineerd. Iedereen is welkom in Amsterdam zo lang wordt voldaan aan wet en regelgeving. 'Euronext spant zich ook actief in voor een level playing field binnen Europa en zal Europese besluitvorming ten aanzien van dit onderwerp altijd ten uitvoer leggen', aldus woordvoerster Rineke Reitsma. 'Het is wettelijk toegestaan een fiscaal gunstige vestigingsplaats te kiezen. Net als de gemiddelde Nederlander streeft een onderneming naar een fiscaal optimale situatie. En vergeet niet dat een beursnotering onder toezicht staat en ook inkomsten en werkgelegenheid voor Nederland met zich mee brengt.'

Dat deze fondsen vaak schuilgaan achter reeksen bv's maakt Euronext niet uit. De beurs heeft doorlopend contact met alle genoteerde instellingen en beschikt daarnaast over relevante middelen om toezicht te houden op de naleving van onze regels. Euronext is gehouden kennis van strafbare feiten, bijvoorbeeld belastingontduiking, met de relevante toezichthouder te delen.

Reitsma zegt dat bij veel van de fondsen 'een soort van band' met Nederland bestaat, bijvoorbeeld via het management of via de adviseurs van de onderneming. 'In overige gevallen is vaak een keus gemaakt naar aanleiding van een vergelijking tussen de diverse beurzen.' De keuze voor Euronext Amsterdam komt volgens de beurs vaak voort uit de gunstige verhouding tussen kwalitatief hoogstaand advies en een robuuste en liquide markt met betrouwbaar toezicht tegen een gunstige prijs.

'Beurzen om ons heen hebben bijvoorbeeld een toezichthouder die niet in het Engels wil werken, kampen met verouderde regelgeving of brengen een disproportioneel hoog tarief in rekening', aldus Reitsma. Bij een aandelenemissie moeten overigens alle bestuurders een KYC check (Know Your Customer) ondergaan.

Fondsen die aandelen uitgaven in Amsterdam

KANAALEILANDEN

Tetragon Financial Group
Hedgefonds
Opgericht in 2005, aan Euronext sinds 2007, gevestigd in Guernsey, hoofdkantoor in Londen.

Eurocastle Investments
Vastgoedfonds actief in Italië
Gevestigd in Guernsey, hoofdkantoor in New York.

Volta Finance
Beleggingsfonds
Gevestigd in Guernsey.

Boussard & Gavaudan
Beleggingsfonds
Gevestigd in Londen, geregistreerd in Guernsey.

NB Private Equity Partners
Private equityfonds
Sinds 2007 aan Euronext, gevestigd in Guernsey. hoofdkantoor Dallas. Bazen: beursvehikel van Neuberger Berman Group LLC.

Atrium European Real Estate Ltd
Vastgoedfonds met panden in Centraal- en Oost-Europa
Gevestigd en geregistreerd in Jersey, sinds 2009 genoteerd op Euronext en ook op beurs Wenen.
Bazen: contactpersoon in Londen.

Yatra Capital
Vastgoedfonds, projecten in India
Gevestigd in Jersey, investeringen lopen via K2 Property Limited, gevestigd op Mauritius.

KAAIMAN EILANDEN

Leo Capital Growth
Beleggingsmaatschappij gericht op de langere termijn
Geregistreerd op Kaaiman Eilanden, registratie en hoofdkantoor verplaatst naar Dublin. Niet meer in Amsterdam genoteerd.

BERMUDA

BTG Pactual Participations Ltd
Onderdeel UNIT BTG Pactual dat zelf op Euronext handelt Zuster van investeringsbank voor Braziliaanse cliënten en anderen.

PANAMA

Thunderbird Resorts
Internationale ontwikkelaar van resorts met casino's. Gevestigd in Panama en geregistreerd in de Maagdeneilanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden