Oosting: 'Goede kans Eegalease tegen Dexia'

De commissie-Oosting, die in opdracht van minister Zalm bemiddelde in het conflict over aandelenleaseproducten, denkt dat de stichting Eegalease een goede kans maakt in haar rechtszaak tegen Dexia....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Dat bleek woensdag bij de presentatie van het rapport van de Commissie Geschillen Aandelenlease, die vorige maand haar bemiddelingspogingen afbrak.

Eegalease probeert voor haar leden onder de contracten met Dexia Bank uit te komen, door aan te voeren dat voor een rechtsgeldig leasecontract een echtgenoot of echtgenote het document moet tekenen. Dat is bij veel aandelenleasecontracten niet gebeurd. De rechter doet op 28 juli uitspraak in de zaak tussen de stichting - waarbij ongeveer zestienduizend teleurgestelde beleggers zijn aangesloten - en leaseproduct-aanbieder Dexia.

De commissie baseert zich op uitspraken van twee juristen die stellen dat effectenlease (in de meeste gevallen) een vorm is van koop op afbetaling, waaronder de echtgenoot zijn of haar handtekening moet zetten.

Uit het rapport, dat gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt ook wat het schikkingsvoorstel van de commissie inhield. Oosting en de zijnen vonden het redelijk als de aanbieders van de leaseproducten, waarvan Dexia verreweg de grootste is, driekwart van de restschuld voor hun rekening zouden nemen.

Bij effectenlease leent een afnemer geld van de aanbieder, waarmee aandelen of andere effecten worden gekocht. Dalen die aandelen vervolgens snel in waarde - zoals sinds de helft van 2000 gebeurde - dan kan de klant met een grote restschuld blijven zitten.

'Het is met name de restschuld die voor veel leed onder beleggers heeft gezorgd', aldus Oosting. 'Daar hebben we onze aandacht dan ook op gericht.'

De commissie zet ook vraagtekens bij de rol van toezichthouder AFM. 'Achteraf beschouwd, verdient de vraag aandacht of het niet beter was geweest als de toezichthouder in een eerder stadium het publiek tegen de risico's van aandelenleaseproducten had gewaarschuwd', aldus het rapport. 'Die signalen hebben we van veel kanten opgevangen', voegt Oosting toe. 'Maar de verantwoordelijkheid voor de producten ligt natuurlijk bij de aanbieders.'

Dexia reageert verbolgen op het werk van de commissie. Volgens de aanbieder is de commissie-Oosting haar belofte van vertrouwelijkheid niet nagekomen. 'Eveneens betreurt Dexia dat de commissie, die zich opwierp als neutrale bemiddelaar, juridische stellingnames doet die behoren tot de bevoegdheid van de rechtbanken', aldus de bank in een verklaring.

De stichting Leaseverlies en de Consumentenbond, die namens gedupeerde beleggers tegen Dexia procederen, voelen zich gesterkt door het rapport van de commissie. 'Een opsteker na de tegenvaller van vorige week', zegt directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters, die de stichting en de bond steunt. Vorige week oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat Dexia de wet niet had overtreden met haar aanbiedingen. 'Dit rapport nuanceert die uitspraak.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden