Oosting gaat in fases bemiddelen

Aandelenlease is een maatschappelijk probleem geworden, onder meer omdat mensen met een kleine beurs grote schulden hebben opgebouwd. Bovendien dreigen de kosten van de vele juridische procedures rondom de met geleend geld gefinancierde beleggingsconstructies, uit de hand te lopen....

Dat zei oud-ombudsman Marten Oosting woensdag bij de installatie van de Commissie Geschillen Aandelenlease. Oosting is voorzitter van deze door minister Zalm van Financiën ingestelde 'commissie van wijzen', die moet proberen de teleurgestelde beleggers en de aanbieders van aandelenleaseproducten alsnog nader tot elkaar te brengen.

De commissie brengt daarvoor een tweetrapsraket in stelling. De komende twee maanden gaan Oosting en de zijnen eerst de bereidheid van de aanbieders en de klagers peilen om mee te werken aan de bemiddelingspoging. Zien die daar brood in, dan gaat de commissie vanaf november proberen oplossingen te formuleren. Daarbij draait het vooral om geld: veel mensen - veelal met een krappe beurs - hebben namelijk hoge schulden overgehouden aan het beleggen met geleend geld.

Oosting verwacht niet dat de betrokken partijen zijn bemiddelingspoging bij voorbaat zullen saboteren: 'Er moet wel iets heel geks gebeuren wil er zoveel onwil ontstaan dat we niet verder kunnen', zegt de voorzitter.

De commissie krijgt de komende maanden stevig materiaal aangeleverd van twee gezaghebbende instituten in de effectenbranche: toezichthouder Autoriteit Financiële Markten, die al meer dan een jaar bezig is met het afronden van een onderzoek naar allerlei misstanden rondom de verkoop van aandelenlease, en de klachtencommissie van het Dutch Securities Institute (DSI).

Het DSI gaat de komende twee maanden een flink aantal 'typische' klachten over aandelenlease beoordelen. De daaruit voortvloeiende uitspraken moeten als voorbeeld dienen voor de andere klachten in het dossier. Ook Oostings commissie ziet daar mogelijkheden: 'We wachten de uitspraken van de klachtencommissie af. Het is een idee om die te verbreden naar grotere groepen beleggers.'

Het is echter niet gezegd dat dit scenario werkelijkheid wordt. Minister Zalm van Financiën waarschuwde woensdag opnieuw voor het risico dat de pogingen van de geschillencommissie zullen stranden. 'Ik heb geprobeerd om een niet al te groot optimisme aan de dag te leggen. We willen geen valse hoop wekken bij de beleggers.' Oosting is echter voorlopig optimisch: 'We moeten oppassen voor een te hoge dosis cynisme.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden