Oostenrijkse Tyrolit is drie maal groter dan Flexovit Flexovit zoekt steun bij concurrent uit Tirol

Slijpschijvenfabrikant Flexovit zoekt steun bij branchegenoot Tyrolit om zich teweer te stellen tegen een vijandig bod van het Haagse Diamond Tools....

Van onze verslaggever

Geert Dekker

AMSTERDAM

Flexovit deelde gisteren mee dat het bod van de Diamond Tools Groep (DTG) op minimaal 70 procent van de aandelen van het bedrijf 'niet wenselijk of noodzakelijk' is. Maar het bedrijf wacht niet passief af of de aandeelhouders al dan niet ingaan op het bod.

'Het bestuur van Flexovit onderzoekt de alternatieven. Het staat niet afwijzend tegenover een strategische samenwerking met een andere onderneming', aldus het persbericht van algemeen directeur H. Katsman.

Flexovit zoekt met andere woorden een bevriende partij die meer per aandeel wil betalen dan de 26,50 gulden van Diamond Tools. Dat zou volgens het bedrijf 'de continuïteit van de onderneming en de belangen van de medewerkers en overige belanghebbenden' het beste dienen.

Het lijkt erop dat Flexovit die witte ridder in Tirol gevonden heeft. Het Eibergense bedrijf wil echter geen commentaar geven. Vorige week zijn bestuurders van Flexovit bij branchegenoot Tyrolit op bezoek geweest, zo blijkt, maar mededelingen over die besprekingen worden niet gedaan. 'U moet wachten tot hier een officiële verklaring over wordt uitgebracht', zo laat de woordvoerder weten.

Tyrolit heeft ruim 3250 mensen in dienst, meer dan drie keer zo veel als Flexovit. Het is samen met het Amerikaanse Norton - onderdeel van het Franse industriële conglomeraat Saint Gobain - wereldmarktleider in de zogenoemde verspanende middelen zoals slijpschijven, frezen, boren en zagen voor industrieel gebruik.

Een deel van deze gereedschappen wordt gefabriceerd met diamant. Een vierde grote partij is het Duitse August Rüggeberg dat gereedschappen onder de merknaam Pferd verkoopt. Flexovit heeft dus niet zoveel keus als het gaat om het uitzoeken van een partner. Maar het water staat directeur Katsman aan de lippen.

Gaan de huidige aandeelhouders akkoord met het bod van Diamond Tools dan heeft het bedrijf straks een grootaandeelhouder die rond de 70 procent van de aandelen in zijn bezit heeft. En die aandeelhouder wil dat Katsman het veld ruimt.

De zeggenschap over de onderneming mag dan door een beschermingsconstructie nog exclusief in handen van bestuur en raad van commissarissen liggen, structurele onmin tussen bedrijf en aandeelhouders is een onhoudbare situatie.

DTG heeft verschillende keren laten doorschemeren te rekenen op het gezond verstand van de raad van commissarissen als het inderdaad zo ver komt. Men gaat er dus vanuit dat ook de commissarissen zich van Katsman zullen afwenden.

Daar ziet het echter niet naar uit. De samenstelling van de raad is sinds mei jl. grondig gewijzigd: Getronics-topman Risseeuw werd voorzitter en twee oudgedienden ruimden het veld.

Maar via zijn advocaat laat Risseeuw weten dat er in de opstelling van de raad van commissarissen van Flexovit de laatste maanden geen wijzigingen zijn gekomen. Met andere woorden: het bod van DTG heeft de commissarissen nog niet tot andere gedachten gebracht.

Een hoger bod van een derde partij zou de huidige aandeelhouders dus tevreden stellen én directeur Katsman zijn functie doen behouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden