Ook wie geen auto heeft kan nu Uber-chauffeur zijn

Iedereen is taxichauffeur als het aan Uber ligt. Het Amerikaanse bedrijf laat particulieren al langer voor chauffeur spelen in hun eigen auto. Nu is ook autobezit geen voorwaarde meer om het tot Uber-chauffeur te schoppen.

Kaya Bouma
null Beeld reuters
Beeld reuters

Het taxibedrijf is een wereldwijde samenwerking aangegaan met de Amerikaanse autoverhuurder Enterprise. Wie geen auto heeft maar wel voor Uber wil rijden, kan met korting een auto huren.

Op deze manier hoopt het taxibedrijf meer bestuurders binnen te halen. In eerste instantie gold de aanbieding in Nederland voor zowel UberPop-chauffeurs (de verboden, particuliere variant op Uber) als voor de professionele chauffeurs die voor UberBlack rijden. Bestaande Popchauffeurs werden vorige week in een mail al opgeroepen autoloze vrienden aan te dragen. Die vraag is opvallend, want de app voor amateurtaxi's is in Nederland sinds een paar maanden gesloten voor nieuwe gebruikers. Alleen een select groepje trouwe klanten kan nog een Poptaxi krijgen. De chauffeurs klagen dat ze te weinig werk hebben.

Het huren van een auto om taxichauffeur te worden lijkt bovendien in strijd met het achterliggende idee van UberPop: het inzetten van onbenutte capaciteit. Met particuliere auto's die nu weg staan te roesten is dat anders: door die als taxi uit te breiden verdient de eigenaar een extra zakcentje en wordt het milieu gespaard. Win-win, wat Uber betreft.

null Beeld afp
Beeld afp

Waarschuwing

Bij navraag laat een woordvoerder van het bedrijf weten dat de huurkorting voor Popchauffeurs bij nader inzien wordt teruggedraaid. 'UberPop is een meerijddienst voor particulieren, dan is autohuren niet echt het idee.' De korting is volgens de woordvoerder per ongeluk aan de amateurchauffeurs aangeboden, en alleen bedoeld voor de professionals.

In andere landen kunnen UberPopchauffeurs wél met korting een auto huren via Uber. In de Verenigde Staten heeft Uber al langer huur- en lease-afspraken met grote automerken als Ford en Toyota. Het bedrijf heeft zelfs speciale leningen voor armlastige Popchauffeurs die bij de bank niet in aanmerking komen voor een lening - zij het tegen extra hoge rentes.

Critici waarschuwen dat de chauffeurs zo in de problemen kunnen komen: ze worden gelokt met gunstige tarieven, maar verdienen uiteindelijk niet genoeg om hun schulden te kunnen afbetalen.

In Nederland kunnen aanstaande Uberblackchauffeurs vanaf nu dus ook een auto huren via Uber. Voor ruim 28 euro per dag hebben ze een maand lang een auto, benzinekosten niet inbegrepen. Volgens Uber is dat bedrag makkelijk terug te verdienen: wie op de juiste tijden de weg op gaat, kan 120 euro per dag ophalen. Daar gaan wel nog bemiddelingskosten voor Uber (bijna 25 procent) vanaf. Ook moeten de chauffeurs belasting afdragen over hun inkomsten.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden