Ook voor ambtenaren gaat vroeg pensioen op helling

Oudere ambtenaren zullen op korte termijn gebruik kunnen blijven maken van een regeling om vervroegd uit te treden. Maar op de lange termijn zullen rijksambtenaren, net als werknemers in de marktsector zoveel mogelijk tot hun 65ste, hun pensioengerechtigde leeftijd, moeten doorwerken....

Dat bleek gisteren uit de woorden van minister Remkes van Binnenlandse Zaken (VVD) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Bussemaker vroeg Remkes opheldering te geven over berichten dat hij voor 'zijn ambtenaren' een uitzondering zou willen maken op het voorgenomen kabinetsbeleid.

Remkes zei voor rijksambtenaren geen uitzondering te willen maken. Maar hij wil daarbij nadrukkelijk een onderscheid maken tussen de korte en lange termijn. Op korte terwijn moet het ambtenarenapparaat fors inkrimpen, schetste hij. Tegelijkertijd vergrijst datzelfde apparaat.

Om een goede leeftijdsopbouw te houden wil Remkes jongeren behouden voor het rijk. Hij twijfelt dan ook hardop of het last in, first out-principe wel van toepassing moet zijn. Er zitten immers vele ambtenaren vijf tot zes jaar voor hun pensioen. 'Maar ik heb nog geen enkel voorstel getekend', bezwoor Remkes de Kamer.

In vakbondskringen is echter de verwachting dat Remkes aanstaande vrijdag in de ministerraad een voorstel op tafel legt waarin hij voor alle rijksdiensten regelt dat 58-plussers met 75 procent van hun brutosalaris, met behoud van hun pensioenopbouw, mogen uittreden.

Eerder deze zomer maakte minister Zalm van Financiën een nog aantrekkelijker regeling voor de ambtenaren van de Belastingdienst. Zalm trok de regeling evenwel in in afwachting van de 'rijksbrede' van minister Remkes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden