NieuwsCorona-Overbruggingslening

Ook start-ups kunnen voor steun aankloppen

Ook de start-ups die eerst niets dreigden te krijgen kunnen nu aankloppen voor hulp van de overheid. Voor hen zijn leningen bedacht die ze de komende periode door moeten helpen.

David van Meggelen
null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Met een noodpakket van vele miljarden probeert de overheid de economie te redden, maar de meeste start-ups dreigen buiten te boot te vallen. Om in aanmerking te komen voor steun moet de omzet over de eerste drie maanden van 2020 met meer dan 20 procent zijn gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Start-ups die begin 2019 nog geen omzet draaiden of na maart 2019 enorm zijn gegroeid, zouden daarom geen aanspraak kunnen maken op overheidssteun.

Voor die start-ups is een oplossing bedacht. Zij kunnen vanaf woensdag aanspraak maken op een nieuwe regeling waarvoor het kabinet 100 miljoen euro uittrekt: de Corona-Overbruggingslening (COL).

Negen zogenoemde Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), die als taak hebben namens Rijk en provincies te investeren in ‘innovatieve en snelgroeiende bedrijven’ in hun regio, zullen de aanvragen van start-ups beoordelen. Zij gaan bekijken of de financiële problemen van het bedrijf inderdaad worden veroorzaakt door de coronacrisis, en welke maatregelen het bedrijf zelf al heeft genomen. ‘Goedgekeurde’ start-ups kunnen tussen de 50 duizend en 2 miljoen euro lenen tegen 3 procent rente. Is de lening hoger dan 250.000 euro, dan moeten aandeelhouders of andere investeerders minstens een kwart meefinancieren.

Koelkasten

Een van die bedrijven die de COL gaan aanvragen is Coolfinity. Oprichter Maarten ten Houten heeft een investeerder die de benodigde 25 procent wil bijleggen. Coolfinity levert koelkasten die op zes uur stroom een hele dag kunnen koelen. ‘In Afrika en Zuidoost-Azië hebben mensen maar een paar uur per dag toegang tot stroom. Bij hoge temperaturen kunnen voedsel en medicijnen snel bederven. Onze koelkasten lossen dat probleem op’, vertelt Ten Houten.

In 2016 begon hij met Coolfinity en in vier jaar tijd is zijn bedrijf behoorlijk gegroeid. Hij heeft 5 fulltimers in dienst en levert koelkasten over heel de wereld. Maar toen kwam het coronavirus. De fabrieken in Maleisië en Oost-Europa zijn voorlopig gesloten, waardoor de productie stilligt. Er komt dus geen geld meer binnen, maar de kosten van kantoor en personeel lopen wel door. Ten Houten is dan ook blij dat de overheid met steun komt aan start-ups. ‘Ik ga de aanvraag gelijk indienen.’

Magertjes

Ook bij brancheorganisatie The Dutch Startup Association (DSA) zijn ze blij met de handreiking van de overheid, maar het bedrag van 100 miljoen vinden ze erg magertjes. ‘In Duitsland en Frankrijk trekt de overheid miljarden uit voor start-ups. Dan is 100 miljoen een schijntje’, zegt een woordvoerder van DSA. ‘We hopen dat het daar niet bij zal blijven.’

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken (EZK) behoort een tweede ronde tot de mogelijkheden. ‘De 100 miljoen is een eerste tranche. Als blijkt dat er meer geld nodig is, zal het kabinet kijken of er een tweede steunronde komt.’ Volgens EZK-staatssecretaris Mona Keijzer zijn start-ups belangrijk voor Nederlandse economie, omdat ze zorgen voor banen in de toekomst, en met hun innovatieve producten wereldwijde uitdagingen, zoals de coronacrisis, aangaan.

Haïti

Zo ook Coolfinity. ‘Volgende week doneren we zeven testmodellen aan Haïti’, vertelt oprichter Ten Houten. Haïti is een van de armste landen ter wereld en de koelkasten van Coolfinity kunnen het Caraïbische land helpen bij de voedselvoorziening. ‘De koelkasten worden geplaatst door Heineken, dat daar ruim vijftig jaar actief is. Zij weten op welke plekken de koelkasten het hardst nodig zijn, zoals weeshuizen.’

Met de lening van de overheid hoopt Ten Houten dat zijn bedrijf de coronacrisis overleeft, zodat Coolfinity zijn waarde kan bewijzen als er een vaccin beschikbaar komt. ‘Een vaccin moet constant gekoeld worden tussen 2 en 8 graden Celsius, anders is het waardeloos’, aldus Ten Houten. ‘Jaarlijks worden er ongeveer 155 miljoen vaccins weggegooid omdat ze niet goed gekoeld zijn. Dat kost 1,3 miljard euro.’

Binnen drie weken krijgt Ten Houten te horen of zijn aanvraag is goedgekeurd. Voor leningen onder de 250 duizend euro geldt een beoordelingstijd van vier tot negen werkdagen.

Lees ook

Strooien met miljarden: de peperdure redding van de economie
Een maand geleden kondigde het kabinet een miljarden verslindend noodpakket aan dat de ergste financiële nood moet lenigen van door de coronacrisis getroffen werknemers, zzp’ers en ondernemingen. Hoeveel is er al uitgegeven, en aan wie?

Voor wie is de coronasteun van de overheid? ‘Aandeelhouders zouden de eerste rekening moeten krijgen’
Waar komt de coronasteun voor bedrijven eigenlijk terecht? Bij buitenlandse investeerders en aandeelhouders, vrezen sommigen. ‘Als je steun verleent, is dit het moment om voorwaarden te stellen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden