Ook SNS Reaal wil staatssteun snel terugbetalen

Banken zijn druk doende de crisissteun van de overheid terug te storten. SNS Reaal moet wel, want anders wacht een forse boete.

SNS Reaal en Aegon hebben de steun van de Nederlandse staat niet langer nodig. SNS Reaal gaat nieuwe aandelen uitgeven om de staatssteun gedeeltelijk terug te betalen. En verzekeraar Aegon zegt dat het een jaar geleden de steun van 3 miljard euro beter niet had kunnen vragen.

De twee willen zo snel als de voorwaarden het mogelijk maken, de steun terugbetalen. De derde financiële instelling die bijna een jaar geleden ook staatssteun kreeg, bank-verzekeraar ING, zou dolgraag ook van de steun afkomen. Tot verdriet van de sindsdien aangetreden topman Jan Hommen maken de voorwaarden die zijn voorganger heeft uitonderhandeld dat zo goed als onmogelijk. Bovendien, zo gooien analisten zout in de wonde, kan ING alleen terugbetalen als het bedrijfsonderdelen goed verkoopt.

Bank-verzekeraar SNS Reaal kreeg een klein jaar geleden 750 miljoen staatssteun en streeft ernaar voor het eind van het jaar daarvan 185 miljoen euro te retourneren naar de staat. SNS betaalt ook 65 miljoen euro aan meerderheidsaandeelhouder Stichting SNS Reaal. Die stopte tegelijk met de staat een half miljard in het concern.

Het kwart miljard hoopt SNS Reaal op te halen door maximaal 26,15 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. Op grond van de slotkoers van donderdag levert dat 140 miljoen euro op. De verzekeringstak van SNS moet het verschil met de terug te betalen 250 miljoen euro opbrengen.

Op Prinsjesdag liet minister Bos van Financiën nog weten dat hij hoopte op een snelle terugbetaling van de staatssteun. ‘Hoe eerder hoe beter.’ Bos reageerde op de aankondiging van Aegon dat het voor eind dit jaar 1 miljard van de 3 miljard terugbetaalt. Aegon deed met succes een aandelenemissie. ‘Laten we hopen dat goed voorbeeld goed doet volgen’, zei Bos.

SNS Reaal en Aegon hebben goede redenen om haast te maken met terugbetalen. Zo heeft SNS afgesproken dat als het niet voor 10 december 250 miljoen aflost het een boete krijgt van de helft van dat bedrag. Omdat de bank-verzekeraar 185 miljoen aflost betaalt het een boete van 32,5 miljoen euro.

Achteraf heeft de steun ons beperkt, zei Aegon-topman Alex Wynaendts gisteren in het Financieele Dagblad. Zijn bedrijf heeft geen overnames mogen doen. En dat op een markt die naar verwachting de komende tijd in beweging is. Dat lijkt een grotere stimulans om staatssteun zo snel mogelijk terug te betalen dan boetes.

Volgens Wynaendts was de steun achteraf ook niet nodig geweest om te overleven. Maar, verzucht hij, ‘niemand wist wat er na de val van Lehman zou gaan gebeuren’.

Het met grote haast terugstorten van staatssteun is een internationale trend. Het begon in de VS met Goldman Sachs die de steun toch al contre coeur had gekregen, omdat nu eenmaal alle banken aan het staatsinfuus moesten. De zakenbank wilde snel van de steun af, want dat belemmerde haar ‘succesformule’: het met extreem hoge salarissen en bonussen lokken van de beste bankiers. Ook de zakenbanken Morgan Stanley en JP Morgan hebben alles op alles gezet om hun schuld af te betalen.

Banken zoals Citigroup en Bank of America doen nu aandelenemissies om de steun terug te betalen. Ook weer met grote haast, want er is angst dat de aandelenkoersen van de banken dalen.

Opmerkelijk genoeg maant de angst voor het omgekeerde – koersstijgingen – de Franse bank BNP Paribas tot spoed. Voordat de 187 miljoen aandelen, die de Franse staat kreeg in ruil voor 5 miljard steun, onbetaalbaar duur worden, wil de bank ze hebben teruggekocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden