Ook Shell zegt sorry tegen Groningers

'Ook wij erkennen helemaal dat de Groningers natuurlijk het overgrote deel van de lasten hebben gekregen van de gaswinning, waar we in Nederland onze welvaart aan te danken hebben gehad. Het spijt me. Sorry.'

null Beeld MARTIJN BEEKMAN
Beeld MARTIJN BEEKMAN

Met die woorden van Shell-topvrouw Marjan van Loon moesten de Groningers het gisteren doen, tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. ExxonMobil-topman Rolf de Jong viel haar later bij. Shell en ExxonMobil zijn aandeelhouders van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de exploitant van het Groningerveld. Minister Kamp neemt binnenkort een definitief besluit over de hoeveelheid gas die de komende jaren gewonnen mag worden.

Van Loon is niet de eerste die sorry zegt voor de bevingsellende. Eerder kwamen verantwoordelijk minister Kamp (VVD) van Economische Zaken en NAM-topman Gerald Schotman met woorden van gelijke strekking.

Hun nederigheid stuitte echter vooral op scepsis. 'Wat hebben we in Groningen aan woorden? We willen geen woorden. We willen daden', reageerde Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging toen.

Ook het 'sorry' van Shell bracht de gemoederen in Groningen niet tot bedaren. Integendeel; actievoerders van de Groninger Bodem Beweging bezetten donderdag in Appingedam het kantoor van het Centrum Veilig Wonen, dat namens de NAM de aardbevingsschade afhandelt.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische Zaken.Beeld anp

De bezetters eisten een einde aan de 'zee aan c-schades', schades die volgens inspecteurs niet aan bevingen te wijten zijn en niet vergoed worden. Ook willen de actievoerders dat de schadeafhandeling en het versterken van huizen volledig onafhankelijk wordt van de NAM. Dat is op dit moment wettelijk onmogelijk, omdat de gasexploitant als veroorzaker aansprakelijk is.

In de Tweede Kamer kwam Van Loon ook terug op de lobbynotitie van de oliegigant die eerder dit jaar uitlekte. Daarin werd volgens sommige Kamerleden de suggestie gewekt dat het verstevigen van huizen in het geding komt als de gaskraan verder dichtgaat. Van Loon zei dat ze het 'betreurt' dat die indruk was ontstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden