'Ook NAM moet schade Groningen vergoeden'

Schade die gemeenten in het aardbevingsgebied in Groningen lijden door lagere WOZ-waarden van huizen, moet worden vergoed door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Daarvoor pleit Vereniging Eigen Huis (VEH) vandaag.

Redactie
Demonstranten bij het Groningse Provinciehuis tijdens het werkbezoek van de vaste commissie voor Economische Zaken. Het werkbezoek is ter voorbereiding op het debat met het kabinet over de gaswinning uit het Groningenveld. Beeld anp
Demonstranten bij het Groningse Provinciehuis tijdens het werkbezoek van de vaste commissie voor Economische Zaken. Het werkbezoek is ter voorbereiding op het debat met het kabinet over de gaswinning uit het Groningenveld.Beeld anp

Door lagere WOZ-waarden lopen gemeenten inkomsten mis, omdat huiseigenaren minder belasting hoeven te betalen. Gemeentelijke voorzieningen kunnen hierdoor op de tocht komen te staan, vreest de VEH.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei eerder deze maand toe een schadevergoeding te betalen voor Groningse huizen die door aardbevingen minder waard zijn geworden. VEH vindt dit te beperkt, omdat niet alleen op het moment dat een huis wordt verkocht verlies wordt geleden, maar ook de WOZ-waarde van een huis extra daalt. De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde op een bepaalde peildatum.

Uit eerder onderzoek dat het ministerie liet doen, bleek dat de WOZ-waarde niet daalde door de aardbevingen. VEH uitte hierop al kritiek. Huiseigenaren kunnen via de website van Eigen Huis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, die binnenkort weer op de mat valt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden