Ook Japan officieel in recessie

Ook Japan is in een recessie beland. De economie kromp het derde kwartaal met 0,1 procent, maakte minister Kaoru Yosano van Economische Zaken maandag bekend.

Van onze verslaggever Pieter Evelein

De wereldwijde financiële crisis heeft Japan de afgelopen maanden hard geraakt. Analisten hadden voor het derde kwartaal nog een groei voorspeld van 0,1 procent, maar de export viel sterker terug dan verwacht en bedrijven investeerden minder. De laatste keer dat Japan een recessie doormaakte, was in 2001.

Volgens Yosano moet het ergste nog komen. Er is vanuit het buitenland veel minder vraag naar Japanse auto’s en computergadgets. Japan lijdt onder de dure yen. Steeds meer grote en kleine bedrijven verlagen hun exportramingen dan ook met forse percentages.

Vrijdag werd bekend dat de economie van de eurozone voor het eerst in zijn bestaan in een recessie verkeert. De economieën van de vijftien landen die de euro als betaalmiddel hebben, krompen van het tweede op het derde kwartaal gemiddeld met 0,2 procent, bleek uit schattingen van het Europees statistisch bureau Eurostat. In het tweede kwartaal kromp het gezamenlijke bruto binnenlands product (bbp) van de eurolanden ook al met 0,2 procent.

Van de vijftien eurolanden bevinden Italië en Duitsland zich officieel in een recessie. Nederland balanceert op het randje van recessie. Voor het tweede kwartaal op rij groeide de economie hier niet, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. Alom wordt aangenomen dat ook Nederland ‘echt’ in een recessie terecht zal komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden