Ook hypotheek binnenkort via crowdfunding

Hypotheek­verstrekker Jungo kan binnenkort beginnen met het verstrekken van een ­hypotheek met crowdfunding. De financiële toezichthouder AFM heeft een vergunning afgegeven.

Gerard Reijn
null Beeld anp
Beeld anp

De hypotheken van Jungo zullen voor zeker 80 procent 'normale' hypotheken zijn, waarvoor het geld bij institutionele beleggers vandaan komt. Maar voor elke huizenkoper organiseert Jungo een crowdfunding-actie, die maximaal 20 procent van de afgesloten hypotheek kan opleveren.

Jungo werd vorig jaar opgericht door Jasper Laagland en Vincent van den Noort. Diens voormalige werkgever Topicus, een IT-bedrijf in Deventer, werd meerderheidsaandeelhouder. Volgens Van den Noort wordt het 'de eerste people-to-people-hypotheek' en eigenlijk sowieso 'de eerste vernieuwende hypotheek van Nederland'.

Maanden van overleg

Tot nu toe was het niet toegestaan om via crowdfunding een hypotheek bij elkaar te halen. Volgens Van den Noort is er 'maanden van overleg' met de AFM overheen gegaan, voordat die bereid was een vergunning af te geven.

Jungo wil nog dit jaar beginnen. De eerste twaalf maanden wil het bedrijf kalm aan doen, en niet meer dan 70 miljoen euro aan hypotheken wegzetten. Na vijf jaar moet de teller op 4 miljard euro staan, en wil Jungo een marktaandeel van 2 tot 5 procent.

Familie en vrienden, maar ook beleggers

Jungo zal hypotheekaanvragen zelf beoordelen en honoreren. Daar hoort een gegarandeerde rente bij. 'Daarna gaan we proberen 20 procent van de hypotheek via crowdfunding onder te brengen. Dat kan bij familie en vrienden, maar ook bij beleggers.' De rente die de crowdfunders krijgen, zal bij de huidige marktsituatie 3 à 3,5 procent bedragen, aanzienlijk meer dan op een spaarrekening.

De crowdfunders nemen het grootste deel van het risico op de hypotheek. Als de huizenkoper zijn schuld niet kan betalen, zijn zij als eerste de klos. Voor de institutionele financiers blijft daardoor juist minder risico over, en dus zullen zij hun rente laten dalen. 'De crowdfunders krijgen een hoger rendement dan op hun spaarrekening en de huizenkoper betaalt per saldo minder rente', vat Van den Noort samen. Hij denkt zelfs de goedkoopste hypotheekverstrekker te worden.

Terughoudend

Overigens wordt het risico van de crowdfunders wel gepooled: Jungo gaat een garantievermogen opbouwen waaruit het risico van in gebreke blijvende huizenkopers zullen worden betaald. Volgens Van den Noort wordt daardoor het risico van de crowdfunders 'minimaal'.

Van den Noort verwacht dat vrienden en familie terughoudend zullen zijn en investeerders juist niet. 'Vrienden en familie willen vaak het persoonlijke en het zakelijke scheiden, dus die zullen misschien minder happig zijn dan je zou verwachten. Maar van beleggers hebben we al gemerkt dat die best graag willen. Ze krijgen een hoge rente bij een toch heel beperkt risico.'

Jungo is een van de vele nieuwe ­hypotheekverstrekkers die de afgelopen jaren de markt op zijn gekomen. De bekendste zijn Munt en bijBouwe.nl, allebei prijsvechters die uitsluitend onlinehypotheken verstrekken. Beide worden klassiek gefinancierd, door pensioenfondsen en verzekeraars. Door de opkomst van die nieuwen is het marktaandeel van de drie grote banken voor het eerst tot onder de 50 procent gezakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden