Ook Hongarije verkeert in zwaar weer

De EU-landen vrezen dat ook Hongarije en enkele andere Oost-Europese landen worden meegezogen in de financiële crisis van de afgelopen weken....

Van onze correspondenten Bert Lanting en Marc Peeperkorn

Vooral de situatie in Hongarije baart Brussel zorgen. De aandelen op de Hongaarse beurs kelderden gisteren met 7 procent. Ook de Hongaarse munt, de forint, staat onder zware druk. Gisteren leverde de forint liefst 5 procent in. Sinds het begin van de crisis is de munt al 20 procent minder waard geworden.

Beleggers maken zich zorgen over het risico dat Hongarije een tweede IJsland wordt, waar het financiële systeem compleet is ingestort als gevolg van de crisis. Maar volgens specialisten is er geen reden voor de vergelijking. De Hongaarse banken zijn veel minder blootgesteld aan de ‘giftige’ financiële producten waardoor verscheidene Europese en Amerikaanse banken in de problemen zijn gekomen.

Maar de kredietcrisis maakt het voor Hongarije steeds moeilijker om zijn aanzienlijke staatsschuld te financieren. Bijkomend probleem is dat veel Hongaren via hun banken leningen hebben afgesloten in buitenlandse valuta. Het gevaar bestaat dat die debiteuren nu in moeilijkheden komen door de sterke daling van de forint.

Volgens specialisten wordt de malaise nog verergerd doordat er een kapitaalvlucht is ontstaan na het besluit van sommige EU-landen de garantie voor spaarders op te trekken naar 100 duizend euro. Veel spaarders brengen nu hun geld over naar banken in de ‘oude’ EU-landen, waar ze hun kapitaal veiliger achten.

Met het oog op de problemen heeft Hongarije bij het IMF aangeklopt voor hulp. Volgens Brown moeten ook de Oost-Europa-bank (EBRD) en de Europese Investeringsbank betrokken worden bij de pogingen Hongarije te helpen. De Hongaarse premier Ferenc Gyurcsany pleitte er gisteren voor dat ook de EU-landen die niet tot de eurozone behoren onder paraplu van de Europese Centrale Bank komen te vallen. Verder wil hij dat Hongarije tijdelijk wordt vrijgesteld van de verplichting bij te dragen aan de projecten die uit de Europese cohesiefondsen worden betaald.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie hebben toegezegd Hongarije te hulp te schieten. Ook Oekraïne zal mogelijk aankloppen bij het IMF. Deze week arriveert een IMF-missie in het land om de omvang van de financiële problemen te onderzoeken.

Net als de forint is ook de Oekraïense munt flink in waarde gedaald. Bijkomend probleem is dat de Oekraïense burgers heel weinig vertrouwen hebben in de banken, nadat ze al een paar keer hebben gezien dat hun spaartegoeden volledig werden weggevaagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden