Ook grote beleggers hebben schrik te pakken

Grote professionele beleggers houden rekening met een forse koersval op de Amsterdamse beurs. Op een hypernerveuze optiebeurs werden woensdag opvallend grote transacties in put-opties gedaan; opties waarmee beleggers zich indekken tegen een verdere koersdaling en zelfs een mogelijke crash....

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Zo werden gisteren in een klap vierduizend put-opties op Amsterdam EOE-index (AEX), de graadmeter van de beurs, gekocht die pas geld waard worden als de index voor eind volgende week onder de 585 punten is gezakt. Woensdag sloot de Amsterdamse index na een flauwe en onrustige beursdag 11,7 punten lager op 610,56.

Gezien de omvang van de transactie is de koper een grote professionele belegger die de winst op zijn huidige aandelenportefeuille wil veilig stellen. Hij heeft daar erg veel geld voor over.

De koper betaalde 4,50 gulden per put-optie of bijna twee miljoen gulden premie voor het hele optiecontract. Een optiehandelaar noemde de transactie woensdag gezien de hoogte van de premie en de korte looptijd bijna onvoorstelbaar. De verhandelde put-opties lopen al volgende week af.

'Twee weken geleden deed deze december-put nog maar twintig of dertig cent, omdat niemand met een dergelijke koersval rekening hield. Nu is dat 4,50 gulden', zegt de optiehandelaar.

Indien de index niet onder de 585 zakt, dan is de koper volgende week zijn investering van twee miljoen gulden kwijt. Optiehandelaren boden zelfs voor één gulden per stuk putoptiecontracten aan op een december-AEX van 565 die alleen bij een echte crash geld zullen opleveren. Maar de handel daarin kwam nog niet echt van de grond.

'Maar wie weet morgen of overmorgen', zei de optiehandelaar. 'Er hoeft nog maar één keer iets verkeerds gezegd te worden of een tegenvallend cijfer te worden gepubliceerd en de zaak gaat echt onderuit. Verontrustend is dat nu niet alleen kleine particuliere beleggers het zekere voor het onzekere nemen, maar ook de grote professionele partijen ongerust zijn geworden.'

Oorzaak van de hernieuwd oplaaiende onrust op de beurzen waren geruchten over een mogelijke renteverhoging. In een artikel in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal werd woensdag gesuggereerd dat Japanse beleggers hun interesse voor Amerikaanse staatsobligaties verliezen. Omdat Japanners bijna eentiende van al deze obligaties opkopen, zou Washington mogelijk een hogere rente moeten gaan bieden.

Het verhaal veroorzaakte een koersval van Amerikaanse staatsobligaties. De lagere obligatiemarkt trok de aandelenmarkt mee naar beneden. De daling werd verder versterkt door geruchten over een mogelijke winstdaling bij IBM.

De aandelenmarkt is op dit moment overgevoelig voor iedere opmerking en gerucht. Vorige week donderdag liet Alan Greenspan, voorzitter van de Fed., de Amerikaanse centrale banken, weten dat de aandelenkoersen misschien wel eens te hard zijn gestegen. Vrijdag dook de beursindex in Amsterdam daarop al bij een absolute recordomzet even met 38 punten omlaag. Woensdag waren de koersbewegingen minder spectaculair en de omzet minder hoog. De beursindex leed op het laagste niveau een verlies van 18 punten. Uiteindelijk sloot de index 11,7 punten lager.

De Dow Jones-index op de beurs van Wall Street sloot later op 6403,41 punten, 69,84 lager dan dinsdag. Ook hier heerste grote nervositeit. Vlak na de opening noteerde de Dow al honderd punten lager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.