Ook groene tabak is schadelijk voor de gezondheid

Het klinkt geruststellend: tabak zonder toevoegingen. Maar dat is vooral een marketingtruc.

Beeld X

Ondanks de afschrikwekkende waarschuwingsteksten op sigarettenpakjes of het rookverbod in de horeca steekt een kwart van de Nederlanders nog geregeld een sigaret op. Dat roken ongezond is mag geen nieuws heten, maar dat de tabaksindustrie flinke milieuschade aanricht is minder bekend.

Bij de productie van tabak worden enorme hoeveelheden pesticiden en schadelijke chemicaliën gebruikt, waardoor landbouwgronden uitgeput raken. Om nieuwe tabaksplantages te kunnen aanleggen worden bossen platgebrand, wat bijdraagt aan klimaatverandering en de biodiversiteit aantast. En dan is er nog die enorme berg sigarettenpeuken die achteloos worden weggegooid. Tijdens opruimacties op stranden vormen peuken doorgaans een groot deel van het zwerfvuil, aldus Milieudefensie.

Rokers die hun gezondheid voor lief nemen, maar zich wel druk maken om het milieu, kunnen terecht bij American Spirit. Dit van oorsprong Amerikaanse merk is in handen van de tabaksgiganten Reynolds American en Japan Tobacco International en maakt de sigaretten van 'natuurlijke tabak zonder toevoegingen', geteeld door 'biologische gecertificeerde tabaksboeren'.

Product:
American Spirit
Prijs:
euro 6,00 (19 sigaretten)
Verkrijgbaar:
Tabakswinkel
Oordeel:
2 sterren

De agrariërs doen aan gewasrotatie en voegen natuurlijke mineralen toe om uitputting van akkers tegen te gaan. Het bedrijf composteert tabaksgruis, recyclet al zijn afval en ondersteunt de Amerikaanse milieu-organisatie TerraCycle bij het opruimen en recyclen van de peuken. De strategie werkt: de vraag naar biologische sigaretten verdubbelt jaarlijks.

Steken we hier de duurzame loftrompet over een tabaksmerk? Op milieugebied onderscheidt American Spirit zich van andere sigarettenmerken, maar het bedrijf bevindt zich op glad ijs door op zijn verpakkingen te benadrukken dat hun sigaretten natuurlijk zijn en geen toevoegingen bevatten. Hoewel dit volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) feitelijk juist is, suggereert American Spirit hiermee dat hun sigaretten minder schadelijk zijn dan andere sigaretten. Dat is onzin. 'Tabak is schadelijk voor de gezondheid, natuurlijk of niet,' aldus het RIVM.

In Amerika wil de consumentenwaakhond FDA een verbod op deze misleidende reclame. In Nederland is dat al taboe sinds de invoering van de Tabakswet op 19 mei. American Spirit meldt dat het bedrijf geen verpakkingen meer produceert met 'natural' en 'additive free' erop. 'Maar we mogen de voorraad verkopen tot en met 19 mei 2017.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden