Ook Franse bank koopt in Italië

In navolging van ABN Amro lijkt ook de Franse bank BNP Paribas voet aan de grond te krijgen in Italië....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Het overnameakkoord dat BNP Paribas zaterdag bekend maakte, kwamvolkomen onverwacht. Rond de Italiaanse bank BNL heeft zich de afgelopenmaanden een fel overnamegevecht afgespeeld. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria(BBVA) wilde de Italiaanse bank BNL graag kopen, maar kreeg net als ABNAmro te maken met lokale weerstand. De Italiaanse verzekeraar Unipol dookop als tegenstrever om de Spaanse bank de voet dwars te zetten.

Waar ABN Amro zijn gevecht in Italië met succes doorzette, trok deSpaanse bank zich echter terug. De tegenwerking van de Italiaansebankpresident Antonio Fazio en de concurrentie van de Italiaanseverzekeraar Unipol waren voor de Spanjaarden de belangrijkste reden zichuit het strijdgewoel terug te trekken. Nadat Fazio veel kritiek kreeg teverduren en nadien zelfs moest opstappen, werd duidelijk dat Unipolfinancieel te zwak was om BNL te kopen. Afgelopen vrijdag wees deItaliaanse Centrale Bank het overnamebod van Unipol op BNL definitief af.Deze beslissing bood het Spaanse BBVA de kans om opnieuw een bod uit tebrengen.

Achter de schermen bleek het Franse BNP Paribas echter alonderhandelingen te hebben gevoerd met Unipol en twaalf andere belangrijkeaandeelhouders in BNL. Het akkoord op hoofdlijnen dat de Franse bankopenbaar maakte, is ook door Unipol ondertekend. Als alle dertienaandeelhouders hun aandelen aan BNP Paribas hebben verkocht, zal de Fransebank 48 procent van de Italiaanse bank in handen hebben. Op de overigeaandelen zal BNP Paribas een bod in contanten uitbrengen.

Voor BNP Paribas betreft het zijn grootste Europese expansiepoging inde geschiedenis. De beursgenoteerde bank heeft een marktwaarde van ongeveer60 miljard euro.

Voor het Spaanse BBVA is de stap van BNP Paribas een grote tegenvaller,zegt handelaar Simon Payne van Dexia uit Madrid tegen persbureau Bloomberg.'Dit bod is een grote verrassing en een klap in het gezicht van BBVA.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden