Ook de banken misleidden de beleggers in WOL

Nina Brink, de voormalige topvrouw van WorldOnline (WOL), zal mogelijk toch nog een schadevergoeding moeten betalen voor het beursdebacle van haar voormalige internetbedrijf....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Gisteren oordeelde het gerechtshof Amsterdam dat WorldOnline en de banken ABN Amro en Goldman Sachs de beleggers hebben misleid bij de beursgang van WorldOnline, zeven jaar geleden.

Deze uitspraak maakt de weg vrij voor een schadevergoeding voor gedupeerde beleggers. Die schade moeten de beleggers gaan halen bij de Italiaanse internetaanbieder Tiscali, die in het najaar van 2000 WOL overnam.

Peter Paul de Vries, voorzitter van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), die de zaak aanhangig maakte, acht het zeker niet ondenkbaar dat Tiscali de schade op Nina Brink zal verhalen.

Volgens de VEB hebben de beleggers zo’n 3 miljard euro schade geleden. De Vries verwacht dat de beleggers minimaal honderden miljoenen euro’s zullen eisen.

De VEB-voorzitter zei ‘dolblij’ te zijn met de uitspraak. ‘Dit proces heeft meer dan zes jaar geduurd. Het gaat hier om een van de grootste beursschandalen in ons land.’ WorldOnline zegt de uitspraak nader te bestuderen en zich te beraden op het instellen van een eventueel beroep in cassatie.

Naast WOL hebben ook ABN Amro en Goldman Sachs onrechtmatig gehandeld tegenover beleggers. Het gerechtshof verwijt ze onder meer dat sommige informatie in het prospectus niet klopte.

Ook heeft WorldOnline in persberichten een te optimistisch beeld geschapen van de waarde van de onderneming, waartegen ABN Amro en Goldman Sachs onvoldoende zijn opgetreden.

WorldOnline ging in maart 2000 naar de beurs. De beurskoers stortte in nadat was gebleken dat oprichter Nina Brink al in december 1999 ongeveer 15 miljoen aandelen had verkocht. Dat deed ze voor de prijs van 6,04 dollar. Een koopje vergeleken met de introductiekoers van het aandeel van 43 euro, een paar maanden later.

Het Hof oordeelde dat dit wezenlijke informatie voor beleggers was, omdat daaruit kon blijken hoeveel vertrouwen Nina Brink als boegbeeld van het bedrijf in World Online had. ‘Dat klemt te meer daar WorldOnline tot dan nog zeer verlieslatend was.’

De VEB daagde in het voorjaar van 2001 WorldOnline en de banken die de beursgang begeleidden voor de rechter, nadat gesprekken met de partijen op niets waren uitgelopen. In december 2003 oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat WorldOnline beleggers had misleid bij de beursgang.

ABN Amro en Goldman Sachs werden toen niet veroordeeld. De VEB ging daartegen vervolgens in beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden