Ook bezwaar rest oud-Ahold-top vindt geen gehoor

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag ook de bezwaren van oud-Ahold-topmannen Michiel Meurs, Jan Andreae en Robert Fahlin tegen het justitieel onderzoek naar boekhoudfraude afgewezen...

ANP

Voormalig bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven werd woensdag, op de eerste dag van de strafzaak tegen de voormalige bestuurders van het supermarktconcern, al in het ongelijk gesteld.

Volgens de rechtbank was het vooronderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) niet gebrekkig, zoals de advocaten van de verdachten meenden. Ook is er geen sprake van vormfouten of belangenbeschadiging van de verdediging tijdens het onderzoek.

De topbestuurders staan terecht voor hun aandeel in de boekhoudfraude die begin vorig jaar naar buiten kwam. Van der Hoeven en zijn rechterhand Meurs stapten op 24 februari 2003 op toen bleek dat bij de Amerikaanse dochteronderneming US Foodservice de gerapporteerde winsten niet klopten.

Later kwamen nog meer malversaties naar buiten. Zo bleek de Ahold-top geheime afspraken te hebben gemaakt met andere buitenlandse dochterbedrijven over de zeggenschap. Voor de buitenwereld leek Ahold volledig controle te hebben over die bedrijven, wat ook tot uiting kwam in de omzetcijfers, terwijl dat feitelijk niet zo was.

Justitie verdenkt de vier oud-bestuurders van valsheid in geschrifte en van oplichting. Zij zouden een aandeel hebben gehad in de publicatie van een valse balans en een valse jaarrekening. Daarbij zouden ze de accountant om de tuin hebben geleid. Andreae en Fahlin schoven woensdag de schuld in de schoenen van Meurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden