Ook beleggers De Vries Robbé willen hun geld terug

Naast de top van De Vries Robbé willen nu ook de aandeelhouders geld zien van voormalige bestuurders, grootaandeelhouders en adviseurs die het beursfonds in grote problemen zouden hebben gebracht....

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kondigde gisteren een procedure voor een schadevergoedig aan op de aandeelhoudersvergadering van het Gorkumse bedrijf. Dat wist onlangs ternauwernood een bankroet te voorkomen door de belangrijkste dochter, actief in gevelbouw, te verkopen aan een Duitse investeringsgroep.

De Vries Robbé bestaat nu nog uit een kranenbouwbedrijf en een technisch uitzendbureau. De problemen ontstonden vorig jaar, toen de investeringsmaatschappij BTG de - toen nog - drie bedrijven in het beursfonds onderbracht. De aandeelhouders van BTG verkochten hun belangen, waarna bleek dat de drie bedrijven sterk verliesgevend waren.

De Vries Robbé-directeur R. van den Hoek wil de zaak 'tot op de bodem uitgezocht zien'. Hij is sinds vorig jaar april directeur en zegt zelf ook onaangenaam verrast te zijn door wat hij aantrof. Hij wil de voormalig bestuurders, grootaandeelhouders en adviseurs van BTG onder ede laten verhoren.

De VEB wil op haar beurt een enquête, waarbij de Ondernemingskamer van het gerechtshof een onderzoeker aanstelt die nagaat of de toenmalige directie schuldig is aan wanbeleid. Als dat wordt vastgesteld - VEB-directeur P.P. de Vries: 'Het zou me verbazen als dat niet zo is' - kunnen de aandeelhouders makkelijker een schadevergoeding claimen. Hoe groot die wordt is niet duidelijk, maar volgens De Vries zijn de aandeelhouders 40 miljoen gulden plus rente misgelopen. 'De aandeelhouders hebben 55 miljoen gulden geïnvesteerd. Daar is 15 miljoen van over.'

De Vries Robbé wil zijn eigen procedure voortzetten, omdat het naast de rol van de directie ook het optreden van de grootaandeelhouders en adviseurs wil laten onderzoeken. Volgens advocaat mr. L. Graal van De Vries Robbé moet duidelijk worden wat er allemaal gebeurd is met het beursfonds tussen medio 1997 en april 1998, het moment dat de huidige directie aantrad. Het bedrijf wil vooral opheldering over de rol van voormalig grootaandeelhouder J.W. Gaal en voormalig directeur B. Brinkman.

Daartoe is al een aanvang gemaakt met de voorlopige getuigenverhoren. Maar die zijn opgeschort doordat een partij, Euro Holding, bezwaar heeft gemaakt. Volgens advocaat Graal blijkt uit het handelsregister dat de aandeelhouder van Euro Holding een stichting is, die is opgericht door onder andere de vrouw en vader van J.W. Gaal. Gaal heeft steeds ontkend schuldig te zijn aan de problemen bij het beursfonds.

De Vries Robbé is ondertussen voorlopig uit de geldzorgen. De twee overgebleven onderdelen van het beursfonds maken over het eerste halfjaar een kleine winst, aldus directeur Van den Hoek. De omzet groeit dit jaar naar verwachting naar 65 tot 70 miljoen gulden. Kranenbouwer Bailey maakt winst, uitzendbureau BTS speelt quitte. Van den Hoek sluit de verkoop van BTS niet uit. Die mededelingen werden op de beurs met gejuich ontvangen. De Vries Robbé steeg liefst 3,45 euro tot 9 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden