Ook banken komen met steunpakket voor ondernemers én particulieren

Banken in Nederland hebben, in aanvulling op het coronasteunpakket van de overheid, inmiddels 105 duizend ondernemers en ruim 17 duizend particulieren tijdelijk financieel meer lucht gegeven. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

David van Meggelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De banken hebben 5,4 miljard euro vrijgemaakt voor uitstel van aflossingen, het bieden van leningen of het scheppen van meer kredietruimte aan bedrijven. Ruim 99 duizend ondernemingen hebben tot dusver voor een half jaar uitstel van aflossing gekregen, waarbij het vooral gaat om MKB-bedrijven met een krediet tot 2,5 miljoen euro. Met het uitstel van deze betalingen is 2,4 miljard euro gemoeid. Daarnaast hebben ruim 5.000 bedrijven een lening of een grotere kredietruimte gekregen, waarvoor banken zo’n 3 miljard euro hebben vrijgemaakt.

De banken verwachten deze week 900 ondernemingen te voorzien van extra krediet via de verruimde Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Met deze verstrekking zal een bedrag van circa 300 miljoen euro gemoeid zijn. Om voor deze kredieten in aanmerking te komen, moeten ondernemers financiële informatie aanleveren over hoe het bedrijf ervoor staat en hoe omzet en kasstroom zich ontwikkelen.

Maandag leverde MKB-Nederland kritiek op de werkwijze van de banken, die te lang over kredietaanvragen zouden doen. De NVB benadrukt dat het verwerken van de informatie tijd kost. Banken moeten per aanvraag beoordelen of de extra lening verantwoord is. Bedrijven moeten in de kern gezond zijn en in staat worden geacht een nieuwe lening na de crisis af te kunnen lossen. NVB-directeur Buijink schrijft: ‘Niet alle ondernemers kunnen meer schuld dragen. Wij willen de ondernemers behoeden voor een schuld die ze niet kunnen terugbetalen.’

Naast bedrijven helpen de banken ook consumenten. Volgens NVB hebben tot nu toe 14 duizend particuliere klanten een betaalpauze ontvangen van de banken voor de aflossing van hun hypotheek. Dat betreft in de meeste gevallen een betaalpauze van 1 tot 3 maanden. Daarnaast hebben ongeveer 3.500 huishoudens uitstel gekregen voor de aflossing van hun lopende consumptieve lening.

Horecaondernemers knappen hun terrassen op nadat horeca gesloten is vanwege maatregelen tegen het coronavirus.  Beeld ANP
Horecaondernemers knappen hun terrassen op nadat horeca gesloten is vanwege maatregelen tegen het coronavirus.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden