Ook Apple gaat vinders van bugs belonen

Apple gaat externe onderzoekers en bedrijven belonen voor het vinden van kritieke veiligheidsproblemen in zijn producten. Veel andere techbedrijven doen dat al jaren, maar de beloningen die Apple uitlooft overstijgen die van de meeste concurrenten. Ze kunnen oplopen tot 200 duizend dollar (180 duizend euro).

Thomas van der Kolk
Apple-CEO Tim Cook Beeld reuters
Apple-CEO Tim CookBeeld reuters

De iPhone en iPad-maker heeft het beloningsprogramma aangekondigd tijdens de jaarlijkse Black Hat-conferentie in Las Vegas, waar internetbeveiligingsonderzoekers de nieuwste beveiligingstechnieken bespreken.

Apple heeft een tiental specifieke onderzoekers aangewezen die in aanmerking komen voor het programma. Het gaat om experts die Apple eerder hebben geholpen met het opsporen van bugs, maar die daar destijds niet voor werden beloond. Om welke bedrijven en onderzoekers het gaat, heeft Apple niet bekendgemaakt.

Beperkte groep

Apple heeft voor deze opzet gekozen om te voorkomen dat het bedrijf wordt bedolven onder meldingen met geringe waarde. Bedrijven die eerder een dergelijk programma opstartten en dat voor iedereen openstelden, hadden daar veel last van. Zij constateerden achteraf dat het beter was geweest om met een beperkte groep te beginnen, en deze geleidelijk uit te breiden.

Bedrijven als Facebook, Google, Microsoft, Yahoo en Tesla hebben al langer dergeljke programma's lopen. De grootste beloning die concurrent Microsoft heeft uitgeloofd bedroeg 100 duizend dollar.

De Apple Store in Santa Monica Beeld reuters
De Apple Store in Santa MonicaBeeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden