columnpeter de waard

Ook als heel Nederland wordt volgeplempt met huizen blijft de woningnood bestaan

Peter de Waard
Peter de Waard Beeld
Peter de Waard

Nederland telt 7,7 miljoen woningen. Dat zijn er 4,7 miljoen meer dan in het jaar 1962 toen bij de oplevering van de drie miljoenste woning werd geroepen dat de na-oorlogse woningnood over was.

In 1962 had Nederland 11,7 miljoen inwoners. Nu zijn dat er 17,1 miljoen. Het aantal inwoners is met 46 procent gestegen en het aantal woningen met 156 procent.

Blijkbaar is huizen bouwen dweilen met de kraan open, net als het aanleggen van wegen. Er kunnen 100 duizend woningen worden bijgebouwd om de ergste oververhitting tegen te gaan. Maar daarna is er alweer een nieuw ernstig tekort.

Ook als de komende acht jaar 700 duizend nieuwe woningen worden gebouwd, zoals de doelstelling is, wordt in 2026 de noodklok geluid. De hele Wieringermeer kan worden volgeplempt met huizen. De woningmarkt blijft knellen.

Deels heeft het te maken met het feit dat woningen vaker worden opgekocht als beleggingsobject of tweede huis. En daarvan wordt lang niet alles verhuurd.

Belangrijker is de gezinsverdunning. In 1962 woonden gemiddeld drieënhalve personen in een huis. Nu zijn dat er 2,1. Er zijn als gevolg van vergrijzing en scheidingen drie miljoen éénpersoonshuishoudens – net zoveel als er woningen waren in 1962.

De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, eenpersoonshuishoudens gemiddeld 88 vierkante meter. Tiny houses lijken hip, maar zijn uit nood geboren. Eigenlijk willen Nederlanders telkens meer woonruimte en meer privacy, net zoals middeleeuwse kasteelheren. Zo wonen veel ouderen in grote lege-nest-woningen. Ze hebben kamers waar ze weken niet komen en die alleen worden gebruikt voor de zeldzame keren dat kinderen of kleinkinderen van veraf komen logeren.

Vroeger werden deze kamers verhuurd. Het was vaak financiële noodzaak om kostgangers in huis te nemen. Wie in de vorige eeuw op zichzelf ging wonen trok eerst in bij zo’n hospita die in het huurcontract had laten opnemen dat de kamer na half elf ’s avonds verboden was voor bezoek van de andere sekse.

Nu hebben de meeste lege-nestouderen een hypotheekvrije woning en zijn aow en pensioen riant genoeg om de boel te bekostigen. Kostgangers zijn pottekijkers die men liever niet in huis heeft.

De fiscale vrijstelling voor de inkomsten uit onderverhuur van maximaal 5.246 euro zet te weinig zoden aan de dijk. Er zijn gemeenten waar experimenten lopen waarbij alleenstaanden in grote herenhuizen een zorgappartement kunnen krijgen in hun eigen woning als ze bereid zijn die te laten opsplitsen. Maar veel schiet dat ook niet op. Of prefab voldoende zoden aan de dijk zet is twijfelachtig.

Uiteindelijk moeten we blijven bouwen totdat 17,1 miljoen Nederlanders ieder hun eigen optrekje hebben en de helft daarvan een tweede huisje. Pas bij 26 miljoen woningen is de woningnood opgelost. De rest van de ruimte is voor wegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden