Commentaar

'Ook Airbnb'ers zouden keurig toeristenbelasting moeten innen'

De deeleconomie via internet biedt nieuwe kansen, maar kan ook tot excessen leiden, schrijft Xander van Uffelen in het commentaar van de Volkskrant.

Amsterdamse appartementen op de Nederlandse website van Airbnb.Beeld airbnb.nl

De razendsnelle opkomst van taxidienst Uber en huizenverhuurder Airbnb plaatst het openbaar bestuur vooral in Amsterdam voor lastige dilemma's. De nieuwe diensten voldoen aan de ene kant aan de behoefte van een groeiende groep klanten om hun huis en auto te delen. De deeleconomie creëert nieuwe kansen voor bewoners om geld (bij) te verdienen. De toetreders komen tegelijkertijd in botsing met bestaande regels en onderlinge afspraken. In sommige gevallen is sprake van overlast of dreigen zelfs onveilige situaties te ontstaan, zo bleek zaterdag uit onderzoek van de Volkskrant.

Hotels vrezen dat Airbnb klandizie afpakt, terwijl zij zelf kosten moeten maken om aan overheidsregels te voldoen. Taxichauffeurs met een officiële vergunning zijn boos omdat het ongereguleerde Uber goedkope ritjes aanbiedt.

Streng toezicht
Voor lokale én landelijke politici roepen deze ontwikkelingen nieuwe vragen op. Gedogen we nieuwkomers, of moet de overheid juist streng toezien op overtredingen? Moet de wetgever zijn regels aanpassen aan nieuwe initiatieven? Een debat hierover is noodzakelijk.

Enkele uitgangspunten zijn te schetsen. Nieuwe initiatieven van internetbedrijven zijn niet tegen te houden en voldoen bovendien aan een behoefte bij klanten. De overheid hoeft bestaande bedrijfstakken of beroepsgroepen ook niet te beschermen tegen deze nieuwkomers.

Juist de consument en de burger moeten waar nodig bescherming krijgen. Handhaving van openbare orde en veiligheid zijn daarbij van groot belang. Als sprake is van brandgevaar of overlast, moet de overheid optreden. De bescherming van klanten tegen miskopen bij de nieuwe dienstverleners is van minder belang, mits consumenten betrouwbare informatie over diensten kunnen vergaren.

De nieuwe ondernemers moeten tenslotte respect hebben voor de basisregels van het land. Provoceren van de wetgever, waar Uber bewust op aanstuurt, past daar niet bij. Ook het keurig afdragen van (toeristen)belasting hoort bij eerlijk zakendoen. Alleen dan is een duurzaam evenwicht te vinden van oude en nieuwe belangen.

Xander van Uffelen is chef van de redactie economie van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden