Ook Aegon zakt door zijn hoeven

Na tegenvallende winstcijfers levert de Haagse verzekeraar 7 procent in op de beurs. Beleggers lijken extra kritisch na het slechte nieuws over branchegenoot Delta Lloyd.

Jurriaan Nolles
Een regenachtige dag tijdens het internationale tennistoernooi van Queen's in Londen. Aegon is sponsor van het toernooi. Beeld epa
Een regenachtige dag tijdens het internationale tennistoernooi van Queen's in Londen. Aegon is sponsor van het toernooi.Beeld epa

In navolging van verzekeraar Delta Lloyd is ook het aandeel van branchegenoot Aegon donderdag door zijn hoeven gezakt. De Haagse verzekeraar presenteerde donderdag tegenvallende winstcijfers. Beleggers vrezen dat bij Aegon net als bij Delta Lloyd de vermogensbuffers niet stevig genoeg zijn. De aandeelhouders zouden daardoor minder dividend kunnen ontvangen of in het ergste geval zelfs moeten meebetalen aan een nieuwe kapitaalinjectie.

Het aandeel Aegon daalde uiteindelijk 7 procent in waarde, waardoor in totaal 1 miljard aan beurswaarde in rook opging. De aanleiding voor de koersval was de mededeling van Aegon dat de solvabiliteit volgend jaar circa 20 procentpunt lager zal liggen dan eerder geraamd. Eerder dumpten beleggers deze week massaal aandelen Delta Lloyd , waardoor die verzekeraar zo'n 30 procent aan beurswaarde verloor.

Solvabiliteit

Qua solvabiliteit staat Aegon er wel iets beter voor dan Delta Lloyd. Dat is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Hoe hoger de solvabiliteit, hoe steviger het financiële stootkussen waarover een verzekeraar beschikt. De vermogensbuffer bleek bij Delta Lloyd onverwacht gedaald, waardoor de beurskoers kelderde. En ook bij Aegon valt de buffer nu lager uit dan verwacht. Dit zorgt voor onrust bij beleggers, zeker omdat concurrenten als Nationale-Nederlanden het in verhouding beter doen.

Beleggers zijn bang dat de verzekeraars extra geld moeten ophalen om te voldoen aan de strengere eisen van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat zou kunnen betekenen dat de aandeelhouders dividend mislopen of dat de bedrijven nieuwe aandelen moeten uitgeven. Dat leidt tot waardevermindering van de bestaande aandelen en een dergelijk vooruitzicht bezorgt aandeelhouders de zenuwen.

'Verzekeraars hebben het heel erg lastig', zegt marktcommentator Arend Jan Kamp van beurswebsite IEX. Dat komt door de historisch lage rentestanden, die de vermogenspositie van verzekeringsbedrijven in gevaar brengen.

null Beeld
Beeld

Kwartaalwinst

Toch doet Aegon het volgens Van der Kamp niet eens zo slecht. Het bedrijf zag de nettowinst in het tweede kwartaal met 2 procent stijgen tot 350 miljoen euro. Toch viel dat tegen omdat Aegon onder meer last heeft gehad van onverwachte hoge schadeclaims in de Verenigde Staten. Daar overleden meer mensen dan van tevoren was geraamd. Bestuursvoorzitter Alex Wynaendts wees op de langdurige en strenge winter in Noord-Amerika. Positief was de ontwikkeling van het aantal verkopen, dat wereldwijd in de lift zat.

Volgens Van der Kamp valt het beursverlies van Aegon veel groter uit doordat zijn kwartaalcijfers na die van Delta Lloyd kwamen. 'Als Delta Lloyd met slechte solvabiliteitsratio's komt, gaan beleggers extra kritisch kijken naar de vermogenspositie van Aegon.'

In januari voert De Nederlandsche Bank een nieuw meetregime in om de solvabiliteit van een verzekeraar te bepalen. Dit Solvency II-regime is strenger dan het oude systeem. In vergelijking met dat regime weegt het beleggingsrisico dat een verzekeraar neemt veel zwaarder. Heeft een verzekeraar veel riskante beleggingen, dan valt de ratio lager uit.

Volgens Van der Kamp past het nieuwe regime binnen de trend waarbij DNB steeds strengere eisen stelt aan verzekeraars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden